Tegen de RIZIV-hervorming van consulten op afstand.

Opmerkingen

#606

Teleconsulten hebben een toegevoegde waarde hebben én staan voor een correcte verloning voor het medisch werk wat we 'achter de schermen' uitvoeren om een goede patiëntenzorg te bieden, ook als de pt niet voor ons zit. Dan heb ik het niet alleen over telefoneren met de pt, maar over "continuïteit van de zorg" in brede zin, zoals zwaardere dossiers bekijken en in orde maken, telefoneren met verschillende specialisten of andere zorgverleners om een complex probleem op te lossen.. Schandalig dat hier geen budget voor zou zijn, maar wel om 10.000-en PCR's per dag uit te voeren die geen klinische meerwaarde hebben.

Maarten Claesen (Genk, 2022-02-03)

#612

Ik de teleconsultaties een grote meerwaarder vind, en dat we hiervoor ook voldoende mogen verloond worden.

Klaartje Decaluwe (Lievegem, 2022-02-03)

#614

Teleconsultaties per telefoon zijn voor mij ruim voldoende

Thijs Wijnker (Genk, 2022-02-03)

#617

De bekende regeling heel star en weinig honoreerbaar is. Dit is einde telegeneeskunde

Erik Haazen (Wilrijk , 2022-02-03)

#619

Als teleconsult wegvalt zal huisartsgeneeskunde volledig ontsporen. Door covid zijn er zeer veel artsen gestopt of op pensioen gegaan die voordien langer aan de slag zouden zijn gebleven. Teleconsult is voor veel problemen een efficiënte manier om de werkdruk te verspreiden, zonder verlies van kwaliteit in de zorg.

Tomas Van Tilborg (Genk, 2022-02-03)

#626

Het nieuwe nomenclatuurnummer voor telefonische consulten dekt het werk niet dat we erin steken. Het remgeld wordt toch nooit gevraagd aan de patiënt. Dan is het bedrag te pover.

Kathy Van hooydonck (Schoten, 2022-02-03)

#629

Telefonische consulten kunnen aanrekenen zorgt ervoor dat patiënten niet steeds op consult moeten komen wanneer een fysiek contact niet vereist is of zelfs afgeraden is. Indien dit niet meer mogelijk is zie ik mij genoodzaakt al mijn patiënten voor alles op consult te laten komen. Dit betekent dat ik geen plaats voor al mijn patiënten in mijn agenda meer zal hebben en dat er geen nieuwe patiënten meer aangenomen kunnen worden. We merken dat er nu al veel mensen geen huisarts kunnen vinden. Aan de bevoegde instanties om hier iets aan te doen. Besparen in onze beroepsgroep en ons verplichten tot onnodige handelingen zal het probleem alleen maar groter maken.

Elien Jans (Genk, 2022-02-03)

#633

Ik tegen videoconsultaties ben. Als huisarts vind ik dat de huidige regelgeving voor teleconsultaties voldoende adequaat is om tijdens deze COVID epidemie mijn patiënten op te volgen. Vele van mijn patiënten (oudere populatie) hebben de vereiste kennis niet om videoconsultaties te doen. Dit verplichten ipv stimuleren zou infaust zijn voor mijzelf en mijn patiënten. Bovendien is het honorarium veel te laag ingeschat en zullen bijkomende kosten (bvb operatoren) praktisering in de huisartsgeneeskunde financieel praktisch onmogelijk maken.

Mvg,

Dr Joye Simon

Simon Joye (Brakel, 2022-02-03)

#642

de teleconsultatie een toegevoegde waarde is wanneer ptn door omstandgheden hun geplande afspraak afzeggen en dit een meerwaarde als vervanging kan zijn. Het zeer sterk beperken in de tijd lijkt zinloos. een gewone consultatie enafgewisseld met telefonische opvolging zijn moeilijk in aantallen te vatten bij chronische ptn.

Leen Vandenbussche (kruisem, 2022-02-03)

#651

Het is volledig onlogisch eerst gedurende twee jaar de mensen gewoon te maken dat het telefonisch kan om dan nadien ons ereloon ervoor zo te verlagen. We steken er heel wat tijd en onze kennis in.

Ingrid Deweert (Oostende, 2022-02-03)

#652

De werkdruk is hoog. De vraag naar attesten en ganse consultaties ivm de covid blijven maar komen. Overal en altijd wordt gezegd: “bij probleem of onduidelijkheid neem contact op met de huisarts.”
De werkdruk voor de huisarts werd ipv lager, net hoger omwille van alle steeds veranderende regeltjes…
Het steeds opnieuw mogen beoordelen van telkens individuele situaties en het verschaffen van de juiste uitleg is meer belastend dan gedacht.
Daartegenover mag een deftige vergoeding blijven staan.
En zeker zonder remgeld. Gezien het innen van zo’n remgeld enkel nog een hogere belasting wordt voor een werkende huisarts.
Wanneer de situatie rustiger wordt, zullen deze telefonische en video consultaties sowieso verminderen.

Hilde Vandemaele (Krombeke, 2022-02-03)

#656

Ik wil graag een overlegde, onverdachte manier om tele- en videoconsulten te vergoeden.
In de geneeskunde van de toekomst zullen dit soort consulten zeker een rol (moeten) spelen. Daarom vraagt dit meer overleg, ook met het werkveld. Een invoering van verandering midden in een covid crisis waar iedereen op zijn tandvlees zit is op zijn minst onrespectvol te noemen en geeft een heel slecht gevoel. Als ik er met mijn collega over praat zegt hij... "maar Annelies, wat denk jij wel, wij zijn niet belangrijk..."...

Annelies Raes (Brugge , 2022-02-03)

#659

ik ben absoluut voorstander van het telefonisch consult

Stefan hillen (Opglabbeek, 2022-02-03)

#697

Teleconsultaties noodzakelijk zijn en juist verrekend moeten worden en remgeld daar niet gefactureerd kan worden (niet te hanteren)

Melanie Cook (Schoten, 2022-02-04)

#698

de ' zorg' is de sleutel, de hefboom en de beperking van de pandemie (geweest).
Hier en nu, zonder overleg , beknibbelende ingrepen los laten is een brug te ver!

Jan Victor (Kessel-lo, 2022-02-04)

#713

Omdat de voorgestelde regeling niet werkbaar is en niet aan de realiteit beantwoordt. Ze ontneemt ons een hoogst nuttig werkinstrument.

Eduard Stuyck (Ekeren, 2022-02-04)

#728

Ik onderteken omdat het onaanvaardbaar is dat huisartsen niet meer vergoed worden voor al het werk welke telefoons IVM covid-attesten en opvolging symptomen met zich meebrengt.

Anne-Marie Logier (De panne, 2022-02-06)

#734

Ik onderteken omdat ik heel veel tijd en zorg besteed aan mijn teleconsulten en daar een eerlijke verloning alleen maar correct voor vind.

Elisabeth Bril (Wilrijk , 2022-02-06)

#750

Eindelijk hebben patiënten en artsen de mogelijkheid uitgebreider problemen aan te pakken vanuit hun “veilige” omgeving zonder verplaatsing/tijdsdruk. Een echte vooruitgang in bijna 47 jaar praktijkvoering! Ontneem een eenvoudige digitale tool van de “veldwerkers” NIET af…

Johan Brouns (Evergem, 2022-02-08)

#751

... een telefonische followup zeer gemakkelijk te organiseren is, een videoconsultatie niet. De ene patiënt genoeg heeft aan 4x/ jaar een telefonische consultatie, de andere heeft er maandelijks nood aan (dit vaak nog samen met een fysieke consultatie). Remgeld vragen voor iets waar de patiënt niet lijfelijk bij aanwezig is, doet het lijken alsof we veel krijgen, maar beknot ons tenzij we facturen gaan uitschrijven (nog extra administratie... snik)...

Marleen Colson (Sint-Truiden, 2022-02-08)

#785

Als arts met halfzijdige verlamming is dit systeem van op afstand consulteren een mogelijkheid voor mij om continu bereikbaar te zijn voor advies

Vooral in het kader van rookstopbegeleiding is dit perfect

Elisabeth Huybregts (Grimbergen, 2022-02-09)

#789

ik de toegevoegde waarde aan den lijve heb ondervonden, de mensen zijn bang om zich te verplaatsen, werken van thuis en zijn niet meer vlakbij, hebben nood aan een babbel (soms zelfs een halfuur tot een uur!) en zijn soms al geholpen met het gesprek. Lang niet altijd moeten ze een afspraak maken voor klinische evaluatie.
Veel meer psychologische contacten en lange wachtlijsten voor psycholoog of psychiater. Voor Covid eigenlijk al nood aan een dergelijke vergoeding want door tekort aan huisartsen vaak ook mensen die verder weg wonen aan de lijn die je soms ook telefonisch kunt helpen. Gesprek over resultaat kan kort en dan reken ik advies code van €3.

Nora de Windt (Brussel , 2022-02-09)