Stop het fok- en houdverbod van honden op basis van uiterlijke kenmerken
De overheid wilt een fok- en houdverbod op de zogenoemde hoog risico honden. Ze doelen hierbij voornamelijk op honden met brede kaken. Dit is niet de juiste aanpak en er zullen veel honden de dupe worden van dit belachelijke idee als dit wordt doorgezet!
Wij constateren dat er onvolledig onderzoek is gedaan naar bijtincidenten en dat er gebruik wordt gemaakt van oude cijfers, deze cijfers zijn ook nog eens schattingen en geen exact overzicht. Er zijn honderdduizenden honden in Nederland die kunnen voldoen aan de omschrijving 'brede kaken en gespierde bouw'. Ook wordt er gesproken over een kaakklem en dit is volledig onjuist, er bestaat geen enkel ras waarbij een fysieke kaakklem bestaat.
Meneer Haverkort beweert dat als een 'lieve' labrador je bijt dat je hoogstens een paar schrammen hebt of een snee, ik ben benieuwd of meneer Haverkort dit zelf een keer mee heeft gemaakt of dat dit, net zoals de cijfers, volledig uit de lucht gegrepen is? Geloof me dus zeker niet op mijn woord, hierbij een nieuwsartikel over de eerder genoemde 'lieve' labrador;
Of wellicht deze; https://www.google.com/amp/s/7news.com.au/lifestyle/health-wellbeing/british-girl-nine-left-with-life-changing-injuries-after-attack-by-pet-labrador-c-480167.amp
Je kunt heel Google afzoeken voor voorbeelden met bijtincidenten met ieder ras op de wereld en je zult ze vinden. Waarom? Omdat iedere hond agressief kan zijn en het niet aan het ras ligt. Waar zit dan het probleem? In veel gevallen ligt het probleem bij de eigenaren. Hoe kunnen we dat probleem oplossen? Door onder andere nieuwe en bestaande eigenaren verplicht een cursus te laten volgen. Dit moet gaan gelden voor alle eigenaren van ALLE hondenrassen. Er zijn genoeg eigenaren die het beste voor hebben met hun hond, maar er zijn er helaas ook meer dan genoeg die dat niet hebben. Er lopen talloze mensen over straat met honden die onhandelbaar zijn voor hen waardoor er dingen voorvallen die niet zouden mogen gebeuren.
De overheid moet aandringen op verantwoord eigenaarschap van honden en niet op een fok- en houdverbod van bepaalde honden. Hiermee wordt het probleem namelijk niet opgelost, een onverantwoordelijke eigenaar zal daarna een ander ras kopen die wellicht geen brede kraken heeft maar wel grote bijtschade aan kan richten zoals een Rhodesian Ridgeback of een Duitse Herder. De overheid is nu bezig om het probleem te verschuiven en mensen een vals gevoel van veiligheid te geven. Een fok- en houdverbod zal niks opleveren, behalve dan dat honderdduizenden onschuldige honden hier de dupe van zullen zijn. We mogen niet de verantwoordelijke eigenaren en lieve honden straffen voor de fouten die door anderen gemaakt worden. Er wordt nu gediscrimineerd op basis van uiterlijke kenmerken en dit is absoluut onterecht. Zowel als hondeneigenaar als hondenprofessional spreek ik uit ervaring en ik werk dagelijks met dit soort honden en hun eigenaren en we mogen hen niet laden lijden onder de kwade daden van anderen.
Ook bij fokkers moet het nodige gebeuren, het UBN nummer is een goed begin maar daarnaast moet er ook betere controle komen op hoe de pups opgroeien bij de fokker. Menig fokker slaat de plank volledig mis waardoor er veel onzekere, angstige en slecht gesocialiseerde pups verkocht worden. Er moet een betere wetgeving komen omtrent het fokken van niet-rashonden of rashonden met enkel een buitenlandse stamboom. Denk hierbij aan verplichte gezondheidstesten van de ouderdieren en nestcontroles zoals op dit moment bij FCI rassen gebeurd. We moeten samen zorgen voor een betere toekomst voor onze honden. Een hond mag niet gediscrimineerd worden op zijn uiterlijke kenmerken en de dupe worden van een maatschappij waar WIJ als mensen volledig verantwoordelijk voor zijn.
De volgende cijfers zijn gepubliceerd door de Raad van Beheer:
"TNS NIPO heeft eind 2007 een onderzoek gehouden naar het aantal hondenbeten in Nederland en welke rassen daarbij betrokken waren. Bij dit onderzoek is rekening gehouden met rashonden én look-alikes en met het feit dat sommige rassen meer gehouden worden dan andere.
Uit dit onderzoek blijkt dat American Staffordshire Terriers, Bull Terriers of Franse Buldoggen nauwelijks mensen bijten. Deze rassen veroorzaakten gemiddeld zo’n 0,6 procent van de bijtincidenten. Pitbull Terriers zijn in dit onderzoek niet als ras meegenomen omdat de Pitbull geen officieel ras is. Er zijn geen betrouwbare gegevens over het aantal Pitbulls (stamboomloze American Staffordshire Terriers of kruisingen met dit ras) in ons land.
Een groot deel van de bijtincidenten (10,4 procent) werd veroorzaakt door Jack Russell Terriers. Belgische en Duitse Herdershonden schreven respectievelijk 4,8 en 5 procent van de incidenten op hun naam en de Labrador en Golden Retriever ‘behaalden’ allebei een percentage van 2,9 procent. Beduidend meer dus dan de ‘vechthonden’. Laat je dus niet op het verkeerde been zetten: vechthonden zijn geen bijthonden."