Zeg nee tegen azc Brunssum

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

/ #1157

2015-11-15 12:33

Tommy Wieringa


Op Facebook een bericht van Omroep Brabant gelezen, over een Afghaans vluchtelingengezin dat binnenshuis kebab had proberen te maken ‘in een soort frituurschaaltje’.

Nog maar een maand in Ulvenhout en nu al de brandweer voor de deur.

De foto toont de man met het frituurschaaltje in zijn hand, zijn echtgenote staart naar de verbrande resten. Moorddadige regimes overleefd, mensensmokkelaars en de elementen getrotseerd, en nu verslagen door een frituurschaaltje. Zo braaf als ze daar stonden, zo klunzig en zo droevig - het vroeg om ontferming, iemand die ze de werking van een afzuigkap uitlegde, maar de mensen die reageerden zagen dat anders.

De heer Boudewijns vond het jammer dat de brandweer op tijd was, en de heer Slagter schreef, een beetje off topic, ‘prachtig boek hé die koran’. Een fijn misverstand, veroorzaakt door het ontbreken van hoofdletters, deed zich voor tussen de heer Basten en de heer Jansen. ‘Nederland muslemfree en alle muslemvriendjes in kampen’, schreef de heer Basten, waarop de heer Jansen antwoordde: ‘Zo groot is Kampen niet’. Zijn oplossing: ‘Gewoon dumpen vanuit het vliegtuig in de oceaan’.

Daarna keek ik een uitzending van PowNed terug, waar stelselmatig opvattingen als hierboven worden gekweekt. Een Syrische jongeman vertelde dat hij was opgenomen in een hospitaal, waar een arts hem adviseerde weer eens seks te hebben om de spanning op zijn sterk vergrote testikels te verlichten. Een fragment van vijfentwintig seconden. Het werd een miljoen keer bekeken, ook in de Arabische wereld, de moslim met zijn grote ballen: zijn familie verbrak het contact en ook in het azc leeft hij sindsdien in een isolement.

Ahmed spande een kort geding aan en zo kregen we een inkijkje in de achtergrond van het fragment. Een verslaggeefster van PowNed had zich voorgedaan als studente die onderzoek deed voor haar studie. Op haar aanhoudende suggestieve vragen over seksualiteit hadden Ahmed en anderen geantwoord dat hun hoofd er niet naar stond, en dat ze accepteerden dat de gebruiken hier anders waren dan thuis. Na een dik uur doorvragen, vertelde Ahmed dan dat hij was opgenomen vanwege zijn grote ballen, een ontboezeming die zonder vraag of context werd uitgezonden, aangekondigd door presentator Rutger Castricum die het een filmpje noemde „waarbij de vrouwelijke verslaggever het flink te verduren kreeg”.

Een jongeman met buikklachten door langdurige seksuele onthouding verandert in de montage van PowNed in een seksbeluste moslim met grote ballen die het op onze meiden heeft voorzien. Ik ben niet in mijn eerste Godwin gestikt, maar verwijs hier toch graag naar Julius Streichers Der Stürmer, waarin de Jood principieel werd geportretteerd als een seksueel geperverteerd wezen dat eropuit was Arische vrouwen te onteren en de cultuur van het Avondland te ondermijnen.

 Gepubliceerd op: 15.11.15 07:00