Zeg nee tegen azc Brunssum

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Dit discussie-onderwerp is automatisch gecreëerd voor petitie Zeg nee tegen azc Brunssum.

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#1151 Waarom brengt extreem rechts de Hitler=groet als zij geen neonazi's zijn?

2015-11-15 12:04

                

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#1152 AD vandaag

2015-11-15 12:12

Haagse moslims: geen genade voor barbaren

 

’Aanslagplegers met alle mogelijke middelen stoppen’

Haagse moslimorganisaties en moskeeën nemen in de felst mogelijke bewoordingen afstand van de aanslagen in Parijs. Moslims mogen niet aan de zijlijn blijven staan bij zulke excessen, stelt de Haagse as-Soennahmoskee. ,,Op ons rust de religieuze en morele plicht om op te treden tegen hen die onze veiligheid bedreigen en die angst en verderf willen zaaien,'' schrijft het bestuur in een verklaring.

We moeten mensen die onze samenleving haten en bereid zijn hun haat met geweld te botvieren met alle mogelijke middelen stoppen
Verklaring moskee

Wie sympathiseert met het extreme gedachtegoed moet door de moslimgemeenschap zelf krachtig worden aangesproken, vindt de moskee. En wie te ver heen is, hoeft niet op genade te rekenen. ,,We moeten mensen die onze samenleving haten en bereid zijn hun haat met geweld te botvieren met alle mogelijke middelen stoppen.''

Ook voor het SIORH, een platform van 23 moslimorganisaties in Haaglanden zijn 'deze afschuwelijke aanslagen op onschuldige burgers' reden te meer om als moslimgemeenschap op te treden tegen dit  gewelddadige gedachtegoed. ,,Het is geen oorlog  tussen moslims en niet-moslims, maar een oorlog tussen beschaafde samenlevingen en barbaarse terroristen,'' stelt de koepel van moslimorganisaties in de regio.

Geen soelaas
De as-Soennah moskee heeft verder een boodschap voor overheidsinstantiesals de politie, gemeenten, politici en inlichtingendiensten. Een ongenuanceerde aanpak en hard optreden tegen alle moslims in de strijd tegen extremisme biedt geen soelaas, zo schrijft het bestuur. ,,Dat speelt  terroristen juist in de kaart.''

De moskee vindt in burgemeester Jozias van Aartsen een medestander. Bij de opening van het jaarlijkse Rode Kruisgala benadrukte hij zaterdag dat Den Haag zij aan zij met moslimorganisaties en moskeeën optrekt. 

Eenheid
,,Wij hebben nu geen kleinmoedigheid en verdeeldheid nodig, maar eenheid en kracht,'' zei de Haagse burgemeester die de aanslagen in Frankrijk 'afgrijselijk' noemde. ,,Hier in Den Haag wenen wij evenzeer om Parijs.''

Voor de Haagse PVV is de roep om eenheid een brug te  ver: ,,Zij aan zij met moskeebesturen en moslimorganisaties? Dat is de as van het kwaad!!,'' zo reageert fractievoorzitter Karen Gerbrand via Twitter.

 

Bron

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#1153 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-11-15 12:16

Wildersverzet: voor de zoveelste keer stenen door ruiten in Steenbergen

 

In het Brabantse Steenbergen zijn opnieuw bij vluchtelingen-gezinnen stenen door de ruiten gegooid. Het dorp is getuige: spreekkoren en spandoeken (gesteld op rijm dat qua taalniveau niet of nauwelijks dat van een kleuter overstijgt) bekend van de obsessie aan de kant van de bezorgde burgers met seksueel geweld dat men voorstanders van hulp aan medemensen wil aandoen. Mevrouw Dasja Abresch die zich uitsprak op een openbare vergadering voor opvang van vluchtelingen in Steenbergen heeft dat ondervonden. Burgemeester Vos die op de inspraakavond destijds toen mevrouw Abresch de vreselijkste verwensingen naar haar hoofd geslingerd kreeg, niet zo (laten we maar eufemistisch zeggen) heel erg flink was, is nu vastberaden:

“Afschuwelijk wat er is gebeurd, een uiterst laffe daad ook. Mijn gedachten gaan uit naar de twee getroffen gezinnen.”

 

Wij hebben er alle vertrouwen in dat de resolute manier van optreden van Vos zeker zal helpen het bruine terrorisme in Steenbergen de kop in te drukken.#NOT De premier van alle Nederlanders heeft naar verluidt nog steeds geen mening over het geweld jegens onze en ook zijn medemensen.

Eerder vandaag is ook een aanslag gepleegd op een moskee in Roosendaal. Ons is niet bekend of Yoeri Albrecht, directeur van het met publiek geld gefinancierde ophitsbureau De Balie, zijn vingers inmiddels bij het nieuws daarover heeft afgelikt. Wel is bekend dat hij zich stoort aan ‘types die islamofobie een probleem vinden.’
Misschien dat de daders van de aanslag in Roosendaal zich door hem gelegitimeerd dan wel geïnspireerd voelden.

 

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#1154 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-11-15 12:19

Burgemeester Vos: stenen gooien Steenbergen is uiterst laffe daad

Geplaatst op 14 november 2015
 
STEENBERGEN - Al zes jaar woont het grote gezin Haji Ali Mohammed in Steenbergen. Een van de zonen wordt zaterdagochtend door zijn voetbalvriendje opgehaald. "Wat is er nu toch bij jullie gebeurd?", klinkt het oprecht verbaasd.
 

De van origine Somalische jongen haalt zijn schouders op. "Ik lag al te slapen, heb er niet veel van mee gekregen." De voorruit is aan diggelen, dat wil zeggen het voorste glas van de dubbele ramen. Het is in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw raak in Steenbergen. Rond half een krijgt de politie eerst een melding uit de Kruitweg. Tien minuten later slaan vandalen ook toe aan de Binnenvest, bij de Somalische familie. Terwijl de ene jongen op zijn fiets stapt richting voetbalveld, komt zijn oudere broer aan de deur. Vader heeft geen behoefte om te praten. Een foto maken van de kapotte ruit mag wel. De jongen was nog wel op toen hij de klap en glasgerinkel hoorde. "Het was verder stil op straat, maar we hoorden een scooter hard weg rijden." 

Baksteenincident
De jongen gelooft niet dat er een verband is met de aanslagen eerder die avond in Parijs en het baksteenincident. Hij zoekt het eerder in de verhitte discussies over een mogelijk asielzoekerscentrum. Maar de postbode, tegenstander van een azc, denkt dat het verband er wel is. "De wereld raakt op drift, mensen gaan rare dingen doen. Het is vandaag maar goed dat Steenbergen nog geen opvangcentrum heeft." concludeert ze. De buurman wil nog wel gezegd hebben geen problemen met het Somalische gezin te ondervinden. "Je ziet het, de jongens voetballen, spelen met vrienden op straat. Maar dat ziet de buitenwacht niet. Belachelijk."

Buurtonderzoek
Vijfhonderd meter verderop aan de Kruitweg is de politie zaterdagmorgen bezig met een buurtonderzoek. Afgaande op de nachtelijke melding zou bij de Steenbergse statushouder Ismaeel Mohamed Hamid opnieuw een poging gedaan zijn een steen door de ruit te gooien. De ruit is niet gesneuveld. Het kapotte glas van maandag, toen het gezin voor het eerst getroffen werd, is overigens nog niet vervangen. Aan de deur zegt de Eritreeer dat zijn huis dit keer geen doelwit was. "Nee, nee. Bij mij waren ze niet. Even verderop bij een ander gezin wel."

Hamid kent het Somalische gezin wel. "Groot gezin. Acht kinderen. Niet leuk", klinkt het bedroefd en tegelijk ook een tikje opgelucht. Het is niet alleen om hem te doen.

Extra surveillance
Politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage snapt de terughoudendheid wel. "De mensen kunnen er zelf weinig aan doen. Wij hebben de twee meldingen ontvangen en daar ook buurtonderzoek en extra surveillance op uitgezet. Als de gezinnen behoefte hebben aan veiligheidsmaatregelen, kunnen ze dat zelf aangeven." Naast extra surveilleren, kunnen de mensen voorzien worden van een noodknop, zodat ze de politie onmiddellijk kunnen waarschuwen."

Extra waakzaam
Burgemeester Joseph Vos veroordeelde zaterdag het zoveelste Steenbergse incident rondom de vluchtelingenproblematiek. "Afschuwelijk wat er is gebeurd, een uiterst laffe daad ook. Mijn gedachten gaan uit naar de twee getroffen gezinnen." Vos hoopt uit het diepst van zijn hart dat iedereen zijn kalmte bewaart. Over de aard van extra voorzorgsmaatregelen wijdt de burgemeester niet uit. "We zijn extra waakzaam. Dat geldt voor politie, maar laat dat ook voor burgers gelden."

 

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#1155 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-11-15 12:21

Donald Trump: geef iedereen een vuurwapen!

 

Volgens de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump hadden de aanslagen in Parijs voorkomen kunnen worden wanneer iedere Parijzenaar een vuurwapen had gedragen. Wanneer iedereen  bij een aanslag in een bomvol theater gewoon terug gaat schieten, vallen er volgens The Donald  veel minder doden:

Je kunt zeggen wat je wilt, maar wanneer ze vuurwapens hadden gehad – wanneer onze mensen vuurwapens hadden gehad, wanneer het hen was toegestaan die te dragen – dan zou het een heel, heel andere situatie zijn geweest

Trump uitte deze originele gedachte tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Texas, waar een pleidooi voor het dragen van vuurwapens traditioneel op veel bijval kan rekenen. De Franse ambassadeur in Washington, Gerard Araud, was minder gecharmeerd: in een reactie op Twitter noemde Araud Trump vrijdag n.a.v. een retweet over de aanslag op Charlie Hebdo  een “aasgier”.

 

Bron

 


Gast

#1156 Re: Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-11-15 12:29

#1154: Stop de opmars van EXTREEM RECHTS - Het ware gezicht van Extreem Rechts 

 ja niet oke mensen die er al jaren wonen. Geweld is sowieso niet goed te praten. Helaas zal het telkens erger worden, want een groot deel van de bevolking snapt er niks van waar de regering mee bezig is. Er moet goede uitleg komen en die geven ze niet. Er komt ergens een azc en dan een inloop/informatie avond waar je je zegje mag doen waar vervolgens niks mee gebeurd. Het staat dan al vast. Ze zijn telkens meer plekken aan het zoeken om nog meer mensen op te vangen en er is geen grens. Geen wonder dat mensen zich verzetten. Ze zijn bang dat Nederland zal veranderen naar een land waar zoveel veranderingen komen dat ze het niet meer terug herkennen. De regering kan ons geen veiligheid tegen IS geven. Wij moeten maar vertrouwen op de regering die al lang was aan het bezuinigen op leger en politie. Wie moet ons dalijk beschermen en waarmee?

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#1157

2015-11-15 12:33

Tommy Wieringa


Op Facebook een bericht van Omroep Brabant gelezen, over een Afghaans vluchtelingengezin dat binnenshuis kebab had proberen te maken ‘in een soort frituurschaaltje’.

Nog maar een maand in Ulvenhout en nu al de brandweer voor de deur.

De foto toont de man met het frituurschaaltje in zijn hand, zijn echtgenote staart naar de verbrande resten. Moorddadige regimes overleefd, mensensmokkelaars en de elementen getrotseerd, en nu verslagen door een frituurschaaltje. Zo braaf als ze daar stonden, zo klunzig en zo droevig - het vroeg om ontferming, iemand die ze de werking van een afzuigkap uitlegde, maar de mensen die reageerden zagen dat anders.

De heer Boudewijns vond het jammer dat de brandweer op tijd was, en de heer Slagter schreef, een beetje off topic, ‘prachtig boek hé die koran’. Een fijn misverstand, veroorzaakt door het ontbreken van hoofdletters, deed zich voor tussen de heer Basten en de heer Jansen. ‘Nederland muslemfree en alle muslemvriendjes in kampen’, schreef de heer Basten, waarop de heer Jansen antwoordde: ‘Zo groot is Kampen niet’. Zijn oplossing: ‘Gewoon dumpen vanuit het vliegtuig in de oceaan’.

Daarna keek ik een uitzending van PowNed terug, waar stelselmatig opvattingen als hierboven worden gekweekt. Een Syrische jongeman vertelde dat hij was opgenomen in een hospitaal, waar een arts hem adviseerde weer eens seks te hebben om de spanning op zijn sterk vergrote testikels te verlichten. Een fragment van vijfentwintig seconden. Het werd een miljoen keer bekeken, ook in de Arabische wereld, de moslim met zijn grote ballen: zijn familie verbrak het contact en ook in het azc leeft hij sindsdien in een isolement.

Ahmed spande een kort geding aan en zo kregen we een inkijkje in de achtergrond van het fragment. Een verslaggeefster van PowNed had zich voorgedaan als studente die onderzoek deed voor haar studie. Op haar aanhoudende suggestieve vragen over seksualiteit hadden Ahmed en anderen geantwoord dat hun hoofd er niet naar stond, en dat ze accepteerden dat de gebruiken hier anders waren dan thuis. Na een dik uur doorvragen, vertelde Ahmed dan dat hij was opgenomen vanwege zijn grote ballen, een ontboezeming die zonder vraag of context werd uitgezonden, aangekondigd door presentator Rutger Castricum die het een filmpje noemde „waarbij de vrouwelijke verslaggever het flink te verduren kreeg”.

Een jongeman met buikklachten door langdurige seksuele onthouding verandert in de montage van PowNed in een seksbeluste moslim met grote ballen die het op onze meiden heeft voorzien. Ik ben niet in mijn eerste Godwin gestikt, maar verwijs hier toch graag naar Julius Streichers Der Stürmer, waarin de Jood principieel werd geportretteerd als een seksueel geperverteerd wezen dat eropuit was Arische vrouwen te onteren en de cultuur van het Avondland te ondermijnen.

 Gepubliceerd op: 15.11.15 07:00

 

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#1158

2015-11-15 12:43

Vluchteling en opvang

In het vluchtelingendebat tuimelen feiten, cijfers en termen over elkaar heen. Wat is crisisopvang? Wie zijn de vluchtelingen?
We zetten het eens op een rijtje.

door Judith Janssen

DE GROTE

VERHUIZING

Hoeveel mensen zitten er in Nederland in de opvang?

Totaal: 44.629 mensen* Volwassenen: 32.008

Kinderen
onder de 18 jaar: 12.621

mannen: 22.768 vrouwen: 9.240

* laatste telling: 9 november 2015

Bron: COA

Limburg telt acht asielzoekerscentra. Op de foto het azc in Venlo.

Enkele ‘spelers’ op een rijtje

Wie komt erin?

Wie zijn die mensen die momenteel asiel aanvragen in ons land? Waarom ineens nu?

En om hoeveel mensen gaat het eigenlijk?

Met cijfers is het altijd oppassen. Met het noemen van aantallen asielzoekers die ons land binnenkomen al helemaal. Want wat tel je precies: het aantal aanvragen of het aantal mensen?

Kortom, hoe groot is de instroom?
Volgens de Immigratie- en naturalisatiedienst (IND) zijn de eerste negen maanden van 2015 34.958 asielaanvragen gedaan. Dat zijn zogeheten eerste aanvragen (van asielzoekers die voor het eerst ons land binnenkomen), tweede of derde aanvragen (van asielzoekers die eerder zijn afgewezen) en aanvragen voor gezinshereniging. Het gaat dus niet om 34.958 mensen, maar om procedures. In september werden ruim 7000 aanvragen ingediend. Ter vergelijking: Duitsland ontving de eerste helft van 2015 154.000 aanvragen.

Mogen deze mensen ook allemaal in Nederland blijven? Nee. Volgens migratiewatcher Flip van Dyke krijgt 75 procent van alle asielzoekers een verblijfsvergunning. Syriërs mogen vrijwel allemaal voorlopig blijven; 10 procent van alle asielzoekers dient dan ook een tweede of een vervolgaanvraag in.

Waar komen ze vandaan?

Van de aanvragen die in september binnenkwamen, kwam 61 procent uit Syrië, 11 procent uit Eritrea, is 10 procent statenloos, komt 5 procent uit Irak, 2 pro- cent uit Afghanistan, 2 procent uit Albanië. Van de mensen die nu in de opvang zitten, komt 48 procent uit Syrië (zie kader).

Hoeveel mensen komen binnen via gezinshereniging?
Wie in Nederland mag blijven, moet binnen drie maanden een aanvraag doen voor gezinshereniging. De eerste negen maanden zijn 9.884 mensen (vooral vrouwen en kinderen) via gezinshereniging naar Nederland gekomen. Volgens migratiewatcher Van Dyke zorgt iedere verblijfsvergunning voor 0.8 nareis.

Zijn ze allemaal hoog opgeleid?

Volgens Gerard Bakker, directeur van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft een derde van de vluchtelingen een universitaire opleiding gehad en is eenderde hbo/mbo opgeleid. De rest is lager opgeleid.

Waarom komen er nu ineens zoveel mensen?
Allereerst doordat er bij de IND een achterstand was ontstaan in de aanvragen voor gezinshereniging. Die mensen zitten dus in de instroomcijfers. Daarnaast is er voedseltekort in de vluchtelingenkampen rondom Syrië, waardoor mensen wegtrekken. Ten derde gaat het gerucht dat Europa strenger wordt in de toelating en ronselen smokkelaars actief.

Is het voor het eerst dat zoveel asielzoekers binnenkomen?
Nee, 2015 is (nog) geen recordjaar. Volgens het CBS is dat 1994. Toen kwamen er 52.500 asielaanvragen binnen van vooral mensen uit voormalig Joegoslavië.

In het vluchtelingendebat buitel je over de termen en instanties. Wie zijn nu de belangrijkste spelers? VLUCHTELING: Dat is iemand die zijn land is ontvlucht om te ontkomen aan oorlog of vervolging en voor wie het gevaarlijk is om terug te keren. Een vluchteling kan aanspraak maken op hulp en bescherming.
MIGRANT: Dat is iemand die er zelf voor kiest om naar een ander land te gaan. Niet omdat hij wordt bedreigd, maar omdat hij op zoek gaat naar werk, goed onderwijs, een beter leven of om familie achterna te reizen. Een migrant zou - in tegenstelling tot een vluchteling- wel terug kunnen keren.
ASIELZOEKER: Iemand die in Nederland asiel aanvraagt. In Nederland komen alleen vluchtelingen in aanmerking voor asiel. De IND bepaalt wie vluchteling is en wie niet.

IND (Immigratie- en naturalisatiedienst): Voert het vreemdelingenbeleid uit en beoordeelt alle aanvragen van niet-Nederlanders die in Nederland willen blij- ven.

COA: Het Centraal Orgaan op- vang asielzoekers is verantwoordelijk voor de opvang, de begeleiding en de uitstroom (uit de op- vang) van asielzoekers. Op de opvanglocaties is het COA verantwoordelijk voor de leefbaarheid, gezondheid en de veiligheid. Het COA schakelt daarvoor ook andere organisaties in, zoals Vluchtelingenwerk, beveiligingsbedrijven en de GGD die de gezondheidszorg uitvoert. Marechaussee: De Koninklijke Marechaussee houdt steekproefsgewijze controles op illegale immigratie en mensensmokkel en bewaakt daarnaast het Nederlandse deel van de EU-buitengrens (bij lucht- en zeehavens), ondersteunt de IND bij documentenonderzoek. Ook begeleidt zij illegale vreemdelingen bij hun gedwongen terugkeer. GEMEENTE: De gemeente verzorgt op verzoek van het COA de crisisnoodopvang. en zorgt voor huisvesting van mensen die een status hebben gekregen. De gemeente heeft tevens een rol in de maatschappelijke begeleiding van statushouders en schakelt hiervoor vaak VluchtelingenWerk in. De gemeente heeft een belangrijke rol in de communicatie over de opvang, samen met het COA.

archieffoto Stefan Koopmans

En dan? Snel aan het werk?

In de asielopvang...

Hoe is de opvang van asielzoekers in ons land geregeld? Waarom moeten ze soms wel zes keer verhuizen in korte tijd? Zes vragen over dit onderwerp:

In de krant lees je over crisisnoodopvang, noodopvang, en azc. Wat is het verschil? Allereerst de crisisnoodopvang. Dit zijn plekken, zoals sporthallen, die ook voor rampen of incidenten worden gebruikt. Deze opvang is in principe voor 72 uur. Soms vraagt het COA om verlenging. Het COA benadert gemeenten uiterlijk om 16.00 uur voor opvangplaatsen die avond. In Limburg is crisisnoodopvang gerealiseerd in onder meer Maasbracht, Reuver, Voerendaal en binnenkort Bocholtz. De ‘gewone’ noodopvang zijn plekken die zes tot twaalf maanden opvang bieden aan minstens 300 mensen. Alle provincies hebben van het kabinet het verzoek gekregen om noodopvangplekken in te richten voor zo’n 2000 tot 2500 mensen. In Limburg

mag dat verspreid op meerdere, kleinere locaties. In Brunssum worden binnenkort 200 asielzoekers drie tot twaalf maanden opgevangen. Tot slot het asielzoekerscentrum: deze opvangplek biedt langdurige opvang aan asielzoekers die nog in de asiel- procedure zitten of die een vergunning hebben, maar wachten op een woning. Limburg telt acht azc’s.

Wat zijn dan (pre)pollocaties?

Dat zijn procesopvanglocaties, waar asielzoekers naartoe wor- den gebracht die kunnen beginnen aan de asielprocedure, de verhoren met de IND, zeg maar. Momenteel loopt de wachttijd tussen de asielaanvraag en de procedure op tot vijf/zes maanden.

Die procedure zelf duurt acht dagen. Budel heeft onder meer zo’n pollocatie.

Waarom verhuizen asielzoekers zo vaak van plek naar plek? Simpelweg omdat er te weinig opvangplekken zijn. De reguliere azc’s zitten vol, onder meer met mensen die een vergunning hebben gekregen maar niet kunnen doorstromen naar een woning.

Zijn ze vrij om te gaan en staan?

Ja. Het komt dan ook voor dat ze de opvang verlaten en niet meer terugkomen, bijvoorbeeld om een asielprocedure in een ander land te starten.

Is afkomst relevant?

Ja en nee. Bij de (crisis)noodop- vang wordt niet gekeken naar afkomst, leeftijd en religie. Bij de reguliere opvang wel. De Algemene Inlichtingenen Veiligheids- dienst (AIVD) is constant alert op mogelijke jihadisten en let op of vreemdelingen worden geronseld of radicaliseren.

Wat kost die opvang eigenlijk?

Asielzoekers die worden opgevangen, hebben de rijksoverheid vorig jaar 940 miljoen euro gekost. Dit geld gaat onder meer naar onderdak, levensonderhoud, gezondheidszorg, advo- caatkosten, uitzetkosten, begeleiding en scholing. Dit jaar heeft het kabinet daarvoor 1,4 miljard gereserveerd. Asielzoekers die in de crisisnoodopvang zitten, krijgen kleding en drie keer per dag een maaltijd. Wie in de tijdelijke opvang zit, krijgt geen geld. Asielzoekers in een azc krijgen wel geld voor eten en kleding.

Mag een asielzoeker werken? Wat als hij iets kapotmaakt? Hoe zit het met onderwijs? Nog een paar weetjes op een rij.

WERK: Asielzoekers mogen maar heel beperkt werken zolang ze geen status hebben. Per jaar mogen ze 24 weken werken, als hun aanvraag minstens zes maanden in behandeling is. Als ze een vergunning hebben mogen ze wel aan de slag. Echter, ex-vluchtelingen zijn vaker werkloos en zitten vaker in de bijstand. Slechts een op de drie tussen de 15-64 jaar heeft een betaalde baan. Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW kan 10 procent snel aan het werk.
INTERNET: Op elke opvanglocatie wordt gezorgd voor een draadloze internetverbinding. Vaste telefoons zijn er niet. WONEN: Wie een vergunning krijgt, krijgt van het COA een woonplaats toegewezen. Daarover heeft de statushouder niets te zeggen. Meer dan 13.000 statushouders wachten nu in een azc op een woning. In de eerste helft van 2016 komen daar 20.000 statushouders bij. Op dit moment gaat 7 procent van de vrijgekomen woningen naar statushouders. Ze hebben ook geen voorrang meer op een huis. ZORG: Asielzoekers hebben recht op dezelfde zorg als Nederlanders met een basisverzekering. Ze zijn verzekerd via het COA.

WA-VERZEKERING: Als een asielzoeker iets kapotmaakt, of iemand schade toebrengt, is hij hiervoor verzekerd.

ONDERWIJS: Asielzoekers en statushouders zijn leerplichtig. Door de hoge instroom ontstaat druk op het onderwijsaanbod. Schoolbesturen en gemeenten moeten dit samen oppakken. PRIVACY: In de grootschalige tijdelijke locaties is de privacy heel moeilijk te waarborgen. Mensen zitten soms weken dicht op elkaar. Er zijn relatief weinig mogelijkheden om zich hieraan te onttrekken.

VERVELING: Dit is een lastig probleem. Sommige locatiemanagers spreken hierover hun zorg uit. Ze willen graag meer structurele voorzieningen.

 

Bron


Gast

#1159 Re:

2015-11-15 12:46

#1157: Stop de opmars van EXTREEM RECHTS -  

 maar wat moet ik hiermee? Dat niet alles waar is wat je ziet en leest weet ik ook wel, maar Parijs is toch echt en vluchtelingen als terrorist binnen is ook waar. Laat Rutte maar een wat meer uitleg geven, dan we zijn in oorlog met IS dat weet ik ook dat niet alle moslims zo zijn en er worden maatregelen genomen, maar ik kan niks zeggen vanwege de veiligheid. Neem je daar iemands angst mee weg? Die zitten in hun ivoren toren en verdienen bakken met geld. Laten ze eens de moeite nemen om meer uitleg te geven aan mensen zoals "mij" die er geen vertrouwen in hebben

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#1160 Re: Re:

2015-11-15 12:53

#1159: - Re:  

 Dan liever een politicus in een ivoren toren die bakken van ons geld opstrijkt en de angst alleen maar aanwakkert? Die jou niets uitlegt, maar alleen haat kweekt?

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#1161

2015-11-15 12:55

De verplichte eensheid

 

Na de aanslagen van vrijdagavond in Parijs kwam in Nederland, naast de vele uitingen van verdriet en compassie, ook de hetze weer op gang. Terwijl 127 slachtoffers te betreuren waren en nog niemand wist wie er precies achter de aanslagen zaten, hadden veel rechtse opiniemakers hun commentaren al klaar liggen. Alle moslims waren medeplichtig, net als hun vermeende handlangers, de Gutmenschen, D66, links in het algemeen, de EU en hulporganisaties. De aanslagen werden natuurlijk in verband gebracht met de recente stroom van vluchtelingen en immigratie. En iedereen die deze meningen niet deelt werd medeschuldig verklaard.

Geheel in lijn met deze agitatie werd in de media driftig gespeculeerd en geroddeld over onbekende daders en toedracht. Er werd weer een blik deskundigen opengetrokken die hun zegje kwamen doen op radio en tv zonder dat men precies wist wie en wat. Sommige politici riepen opnieuw dat de grenzen dicht moesten en moslims en immigranten het land uitgezet moesten worden. Sommigen gingen zover te hopen dat er ook in Nederland aanslagen zouden plaatsvinden, zodat het land tot inkeer komt en eindelijk geregeerd zal worden door een eenmansstichting. En iedereen die deze meningen niet deelt moest ook maar vertrekken of anders accepteren dat er straks een knokploeg voor de deur staat.

In Nederland staan AZC’s onder verscherpt toezicht omdat men vreest voor aanslagen uit vergelding uit extreemrechtse hoek. De verontwaardiging hierover onder tegenstanders van asielopvang en hulp aan vluchtelingen is groot, want volgens hen zitten AZC’s vol met terroristen dus waarom zou je die beschermen? Dat de meeste vluchtelingen zijn gevlucht voor het geweld zoals dat in Parijs plaatsvond lijken ze niet te beseffen. Opgehitst door rechtse politici en media worden vluchtelingen voor oorlog en geweld als bedreiging ervaren. En dus zijn ze medeschuldig ook al zijn ze onschuldige slachtoffers en juist gevlucht voor oorlog en geweld. Iedereen die deze meningen niet deelt is dus schuldig aan het goedpraten en mogelijk maken van terrorisme.

De aanslagen werden door vele moslims en moslimorganisaties veroordeeld, maar dat weerhield velen er niet van moslims niet alleen te beschuldigen maar ook verder te ontmenselijken. Een bekende truc daarbij is te spreken over islam en te beweren dat men geen moslims bedoelt. Zo zou Nederland moeten de-islamiseren, maar wat dat betekent voor de bijna één miljoen moslims in Nederland is niet helemaal duidelijk, behalve dat hun moskeeën, islamitisch onderwijs en hun gebruiken en rituelen zouden moeten verdwijnen. Onder de noemer van vrijheid wordt moslims zo de vrijheid hun geloof te beleven ontzegd. Vrijheid betekent volgens sommigen dat grenzen gesloten moeten worden en dat anderen de normen en waarden van de aan goedkope pils en snacks en door kinderarbeid gemaakte kleding verslaafde Nederlanders moeten omarmen. Als je het hiermee niet eens bent ben je een moslimknuffelaar die tegen de vrijheid is.

De aanslagen in Parijs dienen volgens sommigen als bewijs voor de opvatting dat alle geweld, onderdrukking en conflict op aarde veroorzaakt wordt door de islam (en dus moslims). Dit wordt door steeds meer mensen gedeeld, ook al spreken wetenschap en geschiedenis dit tegen. De oorzaak van terrorisme is veel ingewikkelder dan de simpele opvatting dat de schuld bij een enkele godsdienst ligt. In de afgelopen decennia is in de zogenaamde oorlog tegen terrorisme de onderdrukking en corruptie juist bevorderd en de destabilisatie verder opgevoerd door voor miljarden aan wapens in het Midden-Oosten te dumpen. Maar over zulke feitelijke zaken heeft men het niet. Islam wordt gezien als de bron van alle kwaad. Als je die opvattingen niet deelt ben je een landverrader en een kakkerlak die vervolgd en zwaar gestraft dient te worden.

Een dagdeel na de aanslagen werd de aanslag in een anonieme verklaring door Daesh (IS) opgeëist. Zoals gebruikelijk werd dit verspreid door SITE Intel, de organisatie die alle verklaringen en media van zulke terroristische organisaties verspreidt. Zolang het publiek niet weet wie er precies achter Daesh zitten of wat IS precies is en zulke verklaringen klakkeloos en zonder kritisch commentaar door politici en media worden rondgepompt, dienen ze maar een enkele agenda, namelijk de angst en haat in stand houden, precies wat de terroristen willen. Daarom is het antwoord van rechtse politici en media op terreur nog meer terreur. Dat bij bombardementen op Daesh de meeste slachtoffers onschuldige burgers zijn en dat 90% van de doden op het conto komen van de dictator Assad zal ze worst wezen. Als je het daar niet mee eens bent ben je een lafaard en verdien je het om geterroriseerd te worden.

 

 


Gast

#1162

2015-11-15 13:14

            


Gast

#1163 Re:

2015-11-15 13:55

#1161: Stop de opmars van EXTREEM RECHTS -  

 

MOLENBEEK - In het Belgische Molenbeek zijn bij huiszoekingen in de nacht van zaterdag op zondag vijf mensen opgepakt. Dat heeft burgemeester Françoise Schepmans van de gemeente zondag gezegd tegen de Franstalige omroep RTBF.

De huiszoekingen werden verricht in verband met de aanslagen in Parijs vrijdagavond. Schepmans zei het mogelijk te achten dat het om een netwerk gaat.

Het federaal parket in België wilde zondag niets over de zaak zeggen. "De communicatie naar de pers hangt af van de evolutie van de lopende onderzoeken", aldus een mededeling.

Minister Jan Jambon van Veiligheid en Binnenlandse Zaken zei zondag dat België "de zaak in Molenbeek niet onder controle heeft" en dat men daarmee jaren te laks is geweest. Catherine De Bolle, de secretaris-generaal van de federale politie, zei zondag voor de Belgische televisie dat er een speciaal plan voor de Brusselse voorstad Molenbeek komt. Deze gemeente staat bekend om veel inwoners van buitenlandse afkomst, grote werkloosheid en veel sociale problemen. Relatief veel Belgische Syriëstrijders komen er vandaan.

 

Endat is nu altijd achteraf lullen. Het plan komt???? En intussen nog meer aanslagen! Jaren te laks is nog al een tijd

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#1164

2015-11-15 14:31

Terreur en ideologie, een heikele discussie

 

Het was een heftige discussie in huiselijke kring. Mijn zoon had de euvele moed de hamvraag te stellen: als er moslims zijn die naar het wapen van de terreur grijpen, is er dan niet iets goed mis met die religie?

Het geijkte antwoord van links (het is niet de religie, stupid, het is een sociaal-economisch probleem), voldeed niet vond hij. Hij was het zat, het moest maar eens duidelijk gezegd: die ‘jihadies’ werden toch opgevoed in een bepaald geloof? Zij, de moslims (vaders, moeders, leraren, imams) waren medeverantwoordelijk voor de nietsontziende terreur van IS en trawanten.

In zekere zin heeft hij gelijk. Zoals ook Arthur Lehning gelijk had toen hij in zijn boek over de Russische revolutie van 1917 terugverwees naar de uitgangspunten van Marx en Lenin zoals die in het Communistisch Manifest zijn vastgelegd. De voorhoedepartij, de ‘dictatuur van het proletariaat’, de terreur van de eenpartijstaat, het was altijd al onderdeel van de ideologie. Het was te verwachten dat er een staatsterreur tegen andersdenkenden zou losbarsten.

En denken we even terug aan de roerige jaren 70 in Duitsland, de aanslagen van de Rote Armee Fraktion. Doorgedraaide socialisten zetten het adagium van de marxistische Verelendung wat kracht bij door middel van bomaanslagen en ontvoeringen. Dat alles begeleid door onleesbaar proza, domme retoriek onder de naam van revolutionair schrijfwerk. Dat maakt het nog onverteerbaarder.

Zijn alle socialisten daaraan medeschuldig?

Hetzelfde verhaal kunnen we vertellen over andere ideologieën, het katholicisme met zijn heksenjachten en opvattingen over de vrouw, de calvinisten met hun terroristische geuzenacties en het onder de knoet houden van de gelovigen, etcetera. Elke ideologie onderdrukt, zoekt vijanden, maakt slachtoffers in haar naam, vernielt de beelden van de andere partij.

Zijn de gewone katholieken, de gewone calvinisten daar medeschuldig aan?

Wat mijn zoon onbedoeld deed was categorieën ontwerpen om duidelijkheid te krijgen over de schuldvraag.

Het is wij en zij, wit en zwart, licht en donker.

Maar uiteindelijk gaat het niet om ideologie of cultuur, het anders-zijn van mensen in een bepaalde cultuur. Het gaat om groepsprocessen en politieke machinaties die moeten leiden naar machtsposities. Zoals de godvrezende Geuzen met plunderen en moorden een einde maakte aan de katholieke dictatuur (het begin van de Staat der Nederlanden), zo proberen de Allah-roepende jihadies van IS op eenzelfde manier een einde te maken aan de Westerse overheersing, all-over the world.

Het duurde lang voordat we op het punt kwamen dat duidelijk werd dat het niet om ideologie gaat maar om mensen. Mensen groeperen zich, ontwikkelen een ideologie en sommigen moorden in naam van die ideologie met het doel een machtsbasis te vergaren. En altijd wordt een bron gevonden die dat handelen kan ondersteunen. In principe kan elke ideologie, elk denkstelsel daarvoor gebruikt worden.

Maakt dat ons schuldig als we een ideologie aanhangen die andere gebruiken om te moorden en te plunderen?

Zo schuldig als we ons willen voelen. Een eventuele collectieve schuld is meestal opgelegd, nooit vrijwillig. Denk aan ‘de Duitsers’ na 45.

Uiteindelijk is er een wij en zij, concludeerden we uiteindelijk. Die grens ligt bij haat en moord, de totale ontkenning van de waarden van gelijkheid en vrijheid zoals die zijn vastgelegd in de Rechten van de Mens, en trouwens ook in artikel 1 van onze Grondwet.

De hamvraag blijven stellen is waarschijnlijk de beste manier om elke ideologie te ontzenuwen.

 

 

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#1165

2015-11-15 14:36

Veel steun voor het invoeren van een politiestaat onder aanhang van PVV, 50+ en SP

 

Onder de aanhang van PVV, 50+ en de SP bestaat veel steun voor de invoering van de politiestaat het uitroepen van de noodtoestand. Op de vraag of in navolging van Frankrijk ook in Nederland de noodtoestand moet worden uitgeroepen, antwoordt maar liefst 66% van de 50+ stemmers en 64% van de PVV-stemmers positief. Onder de aanhang van de SP ziet 41% het uitroepen van de noodtoestand wel zitten. Onder VVD, CDA, PvdA en D66 is de steun gering, met respectievelijk 25%, 19%, 16% en 10% voorstanders. 


Gast

#1166 Re: Re:

2015-11-15 14:46

#1145: - Re:  

 Ben jij suf of wat? Jazeker gaat het over criminelen, maar je gaat me toch niet vertellen dat die alleen maar de auto van Sven geraak hebben? Die maakt het geen ruk uit of jij ook een paar kogels mee krijgt. De volgende keer raken die niet alleen maar autos op de Trichterweg hoor! Ik ben het eens met wat hier gezegd word, deze schietpartijen zijn werkelijkheid in Brunssum maar daar ben je niet bang voor. Wat in Nederland nog nooit gebeurt is daar ben je wel bang voor. Dan ben je toch zeker suf?

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#1167 Zo kan het ook:

2015-11-15 15:04

Musicalacteurs redden man in Vaals

Ruud Maas
Geplaatst opzondag 15 november 2015 - 14:03
 

Musicalacteurs Tim Douwsma en Tommie Christiaan hebben dit weekeinde tijdens hun verblijf in een vakantiepark in Vaals een man gered.

De twee logeren daar vanwege de shows van Grease die zij in het theater in Heerlen spelen.

Hulpgeroep
Christiaan meldt op zijn Facebook-pagina(link is external) dat Douwsma en hij op het park een vrouw hoorden schreeuwen. Ze renden daarop naar haar toe en zagen een man - haar zoon - schuimbekkend en met weggedraaide ogen liggen op een bank. De acteurs grepen in, legden de man op de grond in de stabiele zijligging en belden het alarmnummer voor assistentie.

In de tussentijd kreeg het tweetal hulp van een vrouw die lang verpleegster bleek te zijn geweest. Toen de ambulance arriveerde, namen de hulpverleners het van hen over.

Dankbaar
De man is inmiddels stabiel, schrijft Christiaan. "Wat een goed moment om stil te staan bij het feit dat het niet uitmaakt wie je bent, waar je vandaan komt of wat voor geloof je volgt. We zijn allemaal mensen en als er iemand in nood zit, help je zonder na te denken. De dankbaarheid van de moeder in kwestie en de uitdrukking op haar gezicht toen ze mijn handen vastpakte en me bedankte, zal ik niet zo snel vergeten."

 

Bron

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#1168

2015-11-15 15:05

Juncker: terroristen Parijs zijn criminelen, geen vluchtelingen

VANDAAG, 11:49
 

De terroristen die vrijdagavond aanslagen hebben gepleegd in Parijs zijn criminelen en geen vluchtelingen. Dat heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, voorafgaand aan de G20-top in Antalya gezegd.

Juncker vindt dat mensen niet meteen het verband met vluchtelingen moeten leggen, zoals de Poolse en Slowaakse regering doen. Zo heeft de nieuwe Poolse minister van Europese Zaken gezegd dat hij zich na de aanslagen in Parijs niet langer wil houden aan de afspraken met Brussel over de opvang van vluchtelingen.

Mogelijk is een van de terroristen via Griekenland Europa binnengekomen. "Maar we moeten nu niet primair reageren", zei Juncker. "De mensen die de aanslagen hebben gepleegd, zijn terroristen en geen asielzoekers."

Moeilijkheden

"Ik nodig de mensen die de afspraken over de vluchtelingenopvang willen herzien uit voor een gesprek. Ik zal hen herinneren aan deze afspraken en hun duidelijk maken dat ik de reacties die ik nu hoor niet waardeer."

Juncker zegt dat hij de moeilijkheden wel ziet, maar dat verandert volgens hem niets aan het gezamenlijke doel dat de Europese landen hebben afgesproken om de vluchtelingenproblematiek aan te pakken.

Ook andere leiders hebben voorafgaand aan de G20-top gesproken over de aanslagen in Parijs. Zo zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon dat de reactie op terrorisme "robuust" moet zijn, maar altijd binnen de grenzen van de wet en met respect voor mensenrechten. Volgens de Turkse president Erdogan zal het terrorisme tijdens de G20-top sterk worden veroordeeld. 

 

Gast

#1169 Re: Re: Re:

2015-11-15 15:06

#1166: - Re: Re:  

 nee hoor het klopt als jij snachts je hond uitlaat dat je geraakt kan worden. Het is alleen wel zo dat die op 1 bepaald persoon uit waten en niet alle " ongelovigen". En is Frankrijk en is België niet dichtbij genoeg voor je???? Moet het echt eerst hoer gebeuren? Zoals DSM zodat we niet eens meer wat kunnen schrijven want dan zijn wij er niet meer!

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#1170

2015-11-15 15:07

Chaos en het wordt nog veel erger

 

Vragen stellen mag niet meer. Ben je niet ook voor onmiddelijke vernietiging van de IS of anti- Islam dan ben je dus vóór terrorisme, en daarmee in één moeite door ook nog een landverrader. Zo simpel zijn de dingen inmiddels geworden.

Volgende stap is dat de “landverraders” ook vernietigd zullen moeten worden want anders is de oorlog tegen Het Kwaad niet te winnen. Tegen de daden van het land Israël mag je ook niet meer zijn.
Sinterklaas heeft er ook mee te maken, zwarte piet, en wat al niet. Alles wordt op één grote hoop geveegd, en er wordt gewalgd van mensen die nog na willen denken, dat wordt immers in oorlogstijd niet op prijs gesteld.

Ik vrees dat het ook exponentieel zal zijn, komt er nog een aanslag, dan is de woede 10 keer zo groot, na nog een 100 keer, waarna onmiddelijk hele landen weggevaagd zullen gaan worden. Onder leiding van de VS, dat spreekt voor zich, toch? Vraag niet naar het waarom of wijs niet naar de hypocrisie van het `Westen` met zijn superieure waarden want dan kan je ook een kogel door je hoofd krijgen van de superieure mensen.
Omdat Rusland ook Syrië bombardeert doen we niet moeilijk meer over de Oekraïne, en Erdogan is nu een toffe peer want die vangt vluchtelingen op die hier niet welkom zijn. De Koerden moeten ook niet zo zeuren, veel te lastig nu.

Als ook nog de financiële markt in elkaar stort, hetgeen gaat geheid gebeuren, is de chaos compleet.
Verder zie ik nu een trotse moeder met haar kroost door de straat gaan, en snap niet waarom ze zo vrolijk is achter die bakfiets vol kinderen. GroenLinks stemde tegen verlaging van de eigen bijdrage in de zorg, stemde niet mee met de SP die het af wilde schaffen of verlagen.

Chaos is het, dit gaat niet goed, en het gaat nog veel erger worden. Het is zoeken naar mensen en plekjes waar je als mens kunt proberen te overleven.

 


Gast

#1171

2015-11-15 15:07

Dus so pvv en 50+ zijn allemaal suf en de andere zijn goed omdat die in je straatje passen?

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#1172

2015-11-15 15:08

De aanslagen in Parijs zijn niet alleen schokkend, maar ook schokkend vertrouwd. Ze roepen oude beelden op van terreur in dezelfde stad. De oorlogstaal van president François Hollande brengt ook een recenter fenomeen in herinnering: de 'war on terror.' Het verbale oorlogspad is niet zonder gevaren, leerden we daarvan.

De geschiedenis leert: beantwoord terreur niet met oorlogstaal

De Franse president François Hollande noemt de aanslagen van 13 november ‘oorlogshandelingen.' Met Allah’s zegen hebben frontsoldaten van het kalifaat toegeslagen in Parijs, ‘hoofdstad van verdorvenheid en perversie.' Frankrijks betrokkenheid bij de westerse bombardementen van Islamitische Staat werd zo gewroken, als de partij die de aanslagen heeft opgeëist er ook daadwerkelijk verantwoordelijk voor is.

Islamitische Staat (IS) dwingt Frankrijk zo de oorlog op eigen grondgebied te voeren. Het antwoord zal ernaar zijn. Impitoyable, genadeloos, belooft de president na de zware aanslagen in Parijs en Saint-Denis. Zijn woorden klinken onontkoombaar, maar hebben ook een beperkte overtuigingskracht na de moorden bij Charlie Hebdo, begin dit jaar. Ook toen werden ultieme maatregelen beloofd.

Oorlog. Waar hebben we dat woord eerder gehoord, na aanslagen op eigen grondgebied? Precies, negen dagen na de aanslagen van 11 september 2001, toen de Amerikaanse president George W. Bush de ‘war on terror' lanceerde. Een maand na nine eleven vielen de Amerikanen Afghanistan binnen, zonder Bin Laden, de opdrachtgever van de aanslagen in New York en Washington, te vinden.

De ‘war on terror’ was de ideologische opvolger van de ‘war on drugs.' Beloften van totale uitroeiing van de tegenstander. Verbeten strijd tot aan de overwinning. Oorlogen die meer schade dan succes hebben opgeleverd.

Het illustreert het gevaar van het verbale oorlogspad dat François Hollande nu is ingeslagen. Kennelijk is het gevoel van machteloosheid zo groot, dat de Franse regering zich gedwongen ziet te radicaliseren.

Waarom deze aanslagen niet alleen schokkend, maar ook schokkend vertrouwd zijn

Onbegrijpelijk is die greep naar de overtreffende trap niet. Frankrijk is al sinds de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw gewend aan moorddadige aanslagen. Toen was het de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog. Later volgden anti-joodse en algemener radicaal islamistische aanslagen, waarvan de aanslagen op het satirische weekblad Charlie Hebdo in 2011 en januari dit jaar de bekendste zijn.

Frankrijk is terreur als politiek strijdmiddel gewend

Frankrijk is terreur als politiek strijdmiddel gewend. Dat heeft er mede voor gezorgd dat men een hoger niveau van politieaanwezigheid op straat als gewoon ervaart. Het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat aan het hoofd van de politie en veiligheidsdiensten staat, heeft een traditie van stevig optreden bij verdachte situaties of periodes van verhoogde dreiging. Met nu en dan geruststellende gevallen van Louis de Funès-achtig optreden.

Zoals dit keer is gebleken, hebben ook al die diensten de gecoördineerde aanslagen van 13 november niet kunnen voorkomen. Volgens berichten opgevangen door het Franse dagblad Le Monde staan intussen 11.000 mensen op de geheime lijst met personen die in de gaten gehouden moeten worden als potentiële daders van dit soort terreurdaden.

Een onmogelijke taak. Zeker als de verschillende diensten elkaar niet op de hoogte stellen van de meest acute informatie waarover zij beschikken. Ook dat bericht in Le Monde doet sterk denken aan wat in Washington duidelijk werd in de nadagen van nine eleven. De veelheid aan signalen, de concurrentie tussen de diensten, het zijn vertrouwde geluiden in een bureaucratische en democratische omgeving die geen politiestaat wil zijn.

Het strak gespannen koord waarop Hollande moet balanceren

President François Hollande moet dus op een strak gespannen koord balanceren de komende tijd. De angst van zijn landgenoten erkennen: wat dat betreft waren zijn optredens tijdens de eerste nachtmerrieuren voorbeeldig - vol compassie en vastberadenheid. Daarnaast moet hij nationaal en internationaal zodanig handelen dat de kans op de al aangekondigde herhaling inderdaad zo klein mogelijk blijft. Zonder te vluchten in woorden of wettelijke maatregelen die vooral burgers van hun fundamentele vrijheden beroven.

Een van de schietpartijen van afgelopen vrijdagavond, in de Rue de Charonne, riep griezelige herinneringen op aan een van de pijnlijkste episodes uit de Algerijnse bevrijdingsoorlog. In diezelfde Rue de Charonne ontstond in februari 1961 een bloedbad door toedoen van de politie, die negen demonstranten verpletterde in het metrostation Charonne.

Na duizenden doden in Algerije en tientallen bij aanslagen in Frankrijk had de politie die dag een linkse demonstratie verboden die gericht was tegen het rekken van de oorlog door de Frans nationalistische terreurgroep OAS. Hoofdverantwoordelijke voor het bruut neerslaan van de manifestatie was de Parijse politiecommissaris Maurice Papon, die in 1998 werd veroordeeld wegens het helpen deporteren van 1.690 Franse Joden tussen 1942 en 1944.

Geweld is gewoner in Frankrijk dan de overheid wil toegeven.

En nu?

Dat was toen. Nu staat Frankrijk opnieuw voor de taak de gevolgen van dat kolonialisme onder ogen te zien. In de banlieues, de betonnen voorsteden van Parijs en andere steden, wonen honderdduizenden tweede, derde en vierde generatie immigranten uit Noord-Afrika, gemengd met economische voorspoedzoekers uit wat enigszins koloniaal liefkozend ‘France Afrique' wordt genoemd.

Nu staat Frankrijk opnieuw voor de taak de gevolgen van dat kolonialisme onder ogen te zien

In die wijken is de werkloosheid hoog, de opleidingsgraad laag en zijn de uitzichten op meedoen aan het bruisende Franse leven beperkt. Dat is al decennia zo. Afgezien van rellen, auto’s in brand steken en de politie met bakstenen bekogelen, gebeurt er niet zoveel aan. Frankrijk leeft er zo veel mogelijk langs.

Tot die voedingsbodem voor onvrede verse zaden van terreur uit het kalifaat ontvangt. Dat levert het explosieve mengsel op dat mede verklaart waarom IS de oorlog naar Franse bodem heeft kunnen verplaatsen.

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#1173

2015-11-15 15:09

De radicale verliezer. Dit zeer boeiend essay van Enzensberger verscheen onlangs in ‘Der Spiegel’ en kan je best uiteraard  online in het Duits lezen:  Enzensberger (Der radikale Verlierer)    Voor hen voor wie de taal een barrière is, die  kan volgende  samenvatting lezen van dit  jongste essay van Enzensberger.

I- De vereenzaamde. Elk van ons is hetzelfde einde beschoren. De radicale verliezer zondert zich af, wordt onzichtbaar, beschermt zijn fantasma, verzamelt zijn energie en wacht op zijn uur.. De radicale verliezer is alleen, hij werkt onopvallend, stom: een slaper. Hij zou steun krijgen  van anderen als hij zou opgeven, als hij zich kenbaar zou maken. Maar dat wil hij juist niet. Hij haalt zijn belang uit het werk in eenzaamheid. De radicale verliezer is moeilijk toegankelijk en is tenslotte onberekenbaar.  Elk moment kan hij ontploffen. Voor zijn probleem is de enige oplossing die hij zich kan voorstellen: het laten culmineren van het kwaad waaronder hij gebukt gaat.  Elke week staat hij in de krant: de familievader die eerst zijn vrouw, dan z’n 2 kleine kinderen en tenslotte zichzelf ombrengt. Het gaat vaak om vereenzaamde personen die geen toegang tot het collectieve, de gemeenschap hebben gevonden.  Om de radicale verliezer te begrijpen moeten we hier wat dieper op ingaan. De vooruitgang heeft de menselijke ellende niet opzij geschoven, maar heeft deze sterk veranderd.  De laatste 200 jaar hebben de meest succesvolle samenlevingen nieuwe rechten en streefdoelen verworven, ze hebben begrippen zoals mensenrechten op de agenda geplaatst. De strijd om erkenning en gelijkberechtiging is gewekt.  Tegelijk hebben ze ervoor gezorgd dat de ongelijkheid tussen alle bewoners van onze planeet 24 uur lang op alle tv-kanalen getoond wordt. Daardoor groeide met elke stap vooruit ook de ontgoocheling bij hen die die stap  niet konden zetten.Hoe meer negatiefs uit de werkelijkheid verdwijnt des te ergerlijker wordt het negatieve dat overblijft (juist omdat het elders er niet meer is!)

De uitweg is een samensmelten van vernieling en zelfvernieling. De vraag waarom het zo is, waarom de kaarten zo liggen behoort tot zijn kwellingen. Het kan geenszins aan hemzelf liggen. Dat is ondenkbaar. Daarom moet hij  schuldigen vinden die voor zijn lot verantwoordelijk zijn. Die zijn vaak niet moeilijk te vinden. Vaak zijn het buitenlanders. Vaak blijft hij innerlijk wel  met de twijfel zitten of hij de oorzaak is van de vernedering of de andere… Hij voelt dat hij  waardering niet verdient en dat zijn leven niks waard is. Hij identificeert zich dan met de agressor. Wanneer zijn leven niks waard is waarom zou hij zich dan om dat van anderen bekommeren?“Het ligt aan mij” “ De anderen zijn de schuldigen” deze beide momenten sluiten mekaar niet uit. Zij monden uit in een vicieuze cirkel.  Agressie en auto-agressie. Zijn daad maakt het mogelijk over de andere te triomferen door hem te vernietigen.  Een bijkomende bonus is het feit dat de buitenwereld van het ogenblik dat hij naar de wapens grijpt hem (voor het eerst ) ziet, notie van hem neemt. De media zorgen ervoor dat hij 24 uur lang bijzonder sterk in de schijnwerper staat. Televisie wordt de propagandist van zijn daad en lokt daardoor potentiële nabootsers. Zoals in de VS al verscheidene malen gebleken is, is zulks gebeuren zeer verleidelijk voor minderjarigen. Voor het gezond verstand is de logica van de radicale verliezer onbegrijpelijk. Het gezond verstand  beroept zich op de zelfbehoudsdrift, alsof het een vanzelfsprekende, niet in vraag te stellen natuurdrift is. Alle vroege religies waardeerden het mensenoffer, later kregen martelaars de hoogste waardering. In de meeste culturen kregen helden roem en eer door hun doodsverachting. In oorlogstijd heeft men lang geleerd dat het eervol was voor het vaderland te sterven.  En wat te denken over extreme sporten, polaire expedities en andere zelfmoordkandidaten?Freud heeft ook het concept doodsdrift ingevoerd aangezien hij dat verlangen terugvond bij de mens die soms liever een schrikwekkend einde als een schrikwekkend  leven ‘zonder einde’ verkoos. 

II- Het collectief Wat gebeurt er als de radicale verliezer zijn isolatie, zijn alleenstaan overwint, door zich in een groep te vestigen, a.h.w. een verliezer-thuisbasis vindt, van dewelke hij niet alleen begrip maar ook waardering verwacht, een collectief gelijkgezinden dat hem welkom heet, hem nodig heeft? Dan balt in hem de destructieve energie die al in hem steekt, zijn gewetenloosheid, zijn amalgaam van doodsverlangen en grootheidswaan en uit zijn onmacht komt een catastrofaal almachtsgevoel.[Datzelfde fenomeen kende men ook bij het einde van de Weimar republiek in Duitsland. Hitler heeft het Duitse triomferende almachtsgevoel gebouwd op het onrecht de Duitsers aangedaan in 1918. De joden werden de zondebok, De Duitsers het Herrenrasse enz…] De radicale verliezer kent geen conflictoplossing, geen compromis. Hoe uitzichtlozer zijn project des te sterker hij eraan vasthoudt.  De radicale verliezer is nooit verdwenen. Hij is onder ons. Al hebben de regeringen het grootste vernietigingspotentieel, de ‘staatscriminaliteit’ is nu vaak in het defensief.  De ideologie van de islam wordt gebruikt als middel om de radicale verliezer te mobiliseren. Men kan er religieuze, politieke en sociale beweegredenen samenbrengen.  

III- Het spektakel. Het bloedbad, wat de radicale verliezer aanbelangt, wordt geënsceneerd in zuivere Hollywood-stijl, zoals in rampenfilms. Zelfmoordaanslagen kunnen haast overal worden ingezet en zijn  ‘goedkoop’. De radicale verliezer vindt hier wat hem aantrekt: een samensmelting van vernietiging en zelfvernietiging. Hier kan hij zijn grootheidswaan uitleven evengoed als zijn zelfhaat.  Hij heeft de moed van de vertwijfeling.  Zijn triomf bestaat daaruit dat men hem niet kan bekampen noch bestraffen, want dat doet hij zelf. Dat deze destructieve energie van de islamitische terreurorganisaties, anders dan men in het Westen schijnt te denken, zich hoofdzakelijk tegen moslims richt is geen tactische fout en geen ‘collateral damage’ (niet te vermijden oorlogschade). In Algerije heeft de terreur minstens 50.000 medeburgers gedood. Ook in Irak en Afghanistan is het aantal moslimslachtoffers veel hoger dan buitenlanders. Daarenboven heeft het terrorisme de levensvoorwaarden van de moslims verslecht. Dat stoort de radicale islamterreurgroepen even weinig als de nationaal-socialisten de ondergang van Duitsland in ’45.  Als avantgardisten van de dood nemen ze het leven van hun geloofsbroeders niet in acht. Dat de meeste geloofsbroeders  geen zin hebben opgeblazen te worden, bewijst dat ze niet beter verdienen dan zelf opgeblazen te worden. Het doel van de radicale verliezer bestaat daaruit vele andere verliezers te maken. Als de moslimterroristen een minderheid zijn bewijst dat maar, volgens henzelf, dat zij de uitverkorenen zijn. 800 jaar terug ,in  de tijd van de kalifaten, was de cultuur van de Islam zeer bloeiend en ver verheven boven die van Europa (militair, economisch, cultureel.) Dat speelt in het bewustzijn van de moslim nog een centrale  rol. Sedertdien is hun macht voortdurend gezonken.  Hoe is dat te verklaren? Het is niet makkelijk je te plaatsen in een gemeenschap  die een zulke eeuwenlangdurende nedergang heeft beleefd..  Geen wonder dat een vijandige buitenwereld in de vorm van Spanjaarden, kruisvaders, Mongolen, Osmanen, Europese koloniaalmachten en het Amerikaans imperialisme daarvoor worden verantwoordelijk gesteld. Andere maatschappijen zoals de Indische, Chinese of Koreaanse hebben ook onder invasies geleden maar zijn ondertussen toch mede machtige spelers op het wereldpodium. De vraag blijft wat is de endogene oorzaak van de enorme wetenschappelijke, technische en industriële achterstand van de Arabische wereld?

We zullen ons aan de radikale verliezer moeten wennen. Bijzonder bij de ontwortelde migranten voert de confrontatie met de westerse beschaving tot een permanente cultuurschok. De overvloed aan waren, meningen, economische en sexuele mogelijkheden voert tot een ‘double bind’, een dubbele binding een van aantrekking en afschuw.  De voortdurende herinnering aan de achterstand van de eigen beschaving wordt onverdraaglijk. In deze situatie is het aanbod van de extreem islamieten anderen voor het eigen mislukken te bestraffen verleidelijk.  De meerderheid van de aardbewoners moeten dan maar kiezen tussen capituleren of omgebracht worden. Deze politiek van de  terreurgroepen heeft een grote invloed op de politieke macht in de Westerse landen waar de  politiemacht en de macht van opsporingsdiensten sterk toeneemt.  De wetgeving wordt repressiever en de historisch verworven vrijheidsrechten komen in het gedrang. Hele volkeren moeten door die acties van moslimterroristen een enorme prijs betalen. Het project van de radicale verliezer bestaat daarin de zelfmoord voor een ganse beschaving te organiseren. Het is onwaarschijnlijk dat ze daarin de sympathie meekrijgen van een ganse bevolking.  In Irak en Afghanistan ziet men zulke aanslagen als een permanent ongevalsrisico zoals een dodelijk verkeersongeluk. Daaraan werden we ook gewoon. Daar zal een wereldgemeenschap die voortdurend nieuwe verliezers produceert  mee moeten leren leven. 


Gast

#1174 Re:

2015-11-15 15:12

#1168: Stop de opmars van EXTREEM RECHTS -  

 pffff nee ze zijn geen vluchteling maar doen zich voor als vluchteling en er zijn waarschijnlijk nog veel meer die zich voor doen als. 

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#1175 Re: Re:

2015-11-15 15:14

#1174: - Re:  

 Maar wie wil jij tegenhouden aan de grens? De vluchtelingen, toch? Alle vluchtelingen, toch?

Als er straks een terrorist verscholen blijkt tussen de zwarte pieten, schaf je dan ook meteen het hele Sinterklaasfeest af? Of als een terrorist zich onder de auw wiever verschuilt, schaf je dan ook meteen carnaval af?

Het gaat erom dat je de verkeerde groep laat bloeden voor de daden van anderen. Probeer dat eens te snappen.