Zeg nee tegen azc Brunssum

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Dit discussie-onderwerp is automatisch gecreëerd voor petitie Zeg nee tegen azc Brunssum.

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2026 Zo kan het ook:

2015-11-24 14:48

Vluchtelingen komen aan in Horst aan de Maas

Redactie L1
Geplaatst opdinsdag 24 november 2015 - 14:22
 

De eerste vluchtelingen met een verblijfsstatus hebben dinsdag hun intrek genomen in het Mikado-complex in Horst aan de Maas.

In totaal zullen 19 statushouders onderdak krijgen in de voormalige groepswoningen van hulpinstantie Dichterbij.

Doorstromen
De woningen stonden op de nominatie om gesloopt te worden. De statushouders kunnen een jaar in de woningen verblijven. Binnen dat jaar moeten ze doorstromen naar een reguliere huurwoning.

Met het onderbrengen van statushouders in alternatieve panden hopen gemeenten de druk in de volle asielzoekerscentra te verlagen.

 

Bron

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2027 Zo kan het ook:

2015-11-24 14:50

Samen tegen de haat

 

Op zondag 22 november werden er in 13 steden in Vlaanderen stille wakes georganiseerd onder het motto “Samen tegen de haat”. Honderden mensen verzamelden zich op pleinen in solidariteit met alle slachtoffers van terrorisme en oorlog. Hart Boven Hard ontwikkelde een tekst die op alle locaties werd voorgelezen. Hieronder kan u ze integraal raadplegen.

De tragische gebeurtenissen in Parijs hebben ons allemaal getroffen. De terreuraanslag was er een tegen ons allen. Onze gedachten gaan naar wie gestorven zijn en naar hun nabestaanden. We weten dat de daders ook Irak en Syrië onveilig maken. In Beiroet vielen een dag eerder 44 doden en 200 gewonden bij een dubbele aanslag. De angst in Parijs is geen andere angst dan die van een familie in Beiroet, Bagdad, Borno of Kaboel. Een democratische samenleving is er een waar de mens het recht heeft om vrij van angst te leven, om te leven zonder angst voor aanslagen of bombardementen. Wij veroordelen moord en terrorisme. Ook de geschiedenis zal deze moordenaars veroordelen.

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2028 Zo kan het ook:

2015-11-24 14:52

DINSDAG 24 NOVEMBER 2015, 12:11

Zussen uit Zoetermeer kopen huis voor vluchtelingen: 'Ze zijn enorm in de gloria'

 

ZOETERMEER - Drie zussen uit Zoetermeer hebben een huis gekocht voor een vluchtelingengezin uit Pakistan. Het gezin krijgt vrijdag de sleutel. 'Ze zijn enorm in de gloria', vertelt initiatiefneemster Linda Knobbe.

Het gezin zat eerst in een asielzoekerscentrum (azc) in het Drentse Hoogeveen, waar de moeder van de zusjes Knobbe als vrijwilliger werkt. Zo leerden ze het gezin kennen en raakten ze bevriend. Aangezien de familie statushouder is met een verblijfsvergunning, hebben ze recht op een huis van de gemeente. Door overvolle asielzoekerscentra is er haast met huizen voor statushouders, maar er zijn niet genoeg woningen beschikbaar.

De zussen zijn erg begaan met het gezin en wilden niet wachten tot de gemeente met een huis kwam. Nadat het gezin van Hoogeveen naar Katwijk werd overgeplaatst gingen de zussen vaak op bezoek. 'We voelden de drang om iets te doen', zegt Knobbe. Volgens haar is de situatie in een asielzoekerscentrum schrijnend. 'Je komt er in een azc niet achter wanneer je aan de beurt bent en je krijgt geen toezeggingen. Het is behoorlijk uitzichtloos.' 

Huis gekocht

Met wat eigen geld en een bedrag van hun vader hebben de zusjes het huis gekocht. Ze hebben het er met het gezin over gehad, want 'we willen ze het niet lastiger maken'. De familie betaalt huur. 'Het werkt hetzelfde als wanneer de gemeente een huis toewijst, het is een huurwoning voor onbepaalde tijd', zegt Linda. 

LEES OOK: Mensen in Zuid-Holland geven zich massaal op voor burgerhulpnetwerk Ready2Help van Rode Kruis

Knobbe heeft al veel positieve reacties gekregen op hun idee, maar heeft nog geen medestanders gevonden. De zussen onderzoeken of ze een platform of stichting kunnen oprichten zodat meer mensen hun voorbeeld volgen. 'We hopen dat meer mensen dit gaan doen', zegt een enthousiaste Knobbe.

Dit bericht is verwijderd door de schrijver ervan (Toon details)

2015-11-24 14:53



Gast

#2030 Re: Re:

2015-11-24 15:00

#2029: - Re:  

 Laat het denken maar over aan mensen die er iets meer van weten.

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2031

2015-11-24 15:01

LOL!        

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2032

2015-11-24 15:05

Bloeddorstige Arabieren 

Na de aanslagen in Parijs slaat ook in Amerika de paniek toe. Dergelijke aanslagen op ‘soft targets‘ zouden daar ook kunnen gebeuren! “Soft targets?” vraagt Sandy Phillips zich in dit artikel af, “bedoel je een school? Een bioscoop? een kerk? Want dat hebben we al gehad, alleen waren de daders geen Arabische moslims maar ‘onze eigen mensen’.”

Phillips’ dochter kwam drie jaar geleden om in een bioscoop, waar een witte man in het rond begon te schieten. Berichten over massamoordpartijen bereiken ons regelmatig van over de Grote Oceaan, waarna mensen het Amerikaanse grondwettelijke recht om wapens te dragen ter discussie proberen te stellen en onmiddellijk door de wapenlobby worden kaltgestelltomdat zulks ‘politiek bedrijven over de nog warme lijken van de slachtoffers’ wordt genoemd. 

Amerikaanse massamoorden

Dergelijke drama’s zullen dus altijd blijven plaatshebben in bioscopen, op scholen, in kerken en winkelcentra, maar niemand raakt ervan in paniek. Iedereen blijft gewoon films kijken en winkelen. Dat je het loodje kunt leggen omdat een blanke man het opeens op zijn heupen krijgt, wordt als een fact of life geaccepteerd. Er worden grappen over gemaakt. Op sociale media komt bijvoorbeeld regelmatig een foto langs van een chocoladereep in het kogelmagazijn van een pistool: de enige manier om je zelf meegebrachte snoep langs de strenge bewaking een bioscoop in te krijgen. Ik vergeet nooit meer een grap in de film The Yakuza, die ik minstens dertig jaar geleden voor het laatst zag: “Als een Japanner gek wordt, doet hij het raam dicht en doodt hij zichzelf; als een Amerikaan gek wordt, doet hij het raam open en schiet hij een paar onbekenden dood.”

Het verschil tussen de Amerikaanse massamoorden en de aanslagen zoals in Parijs is de vrees, bij politiek gemotiveerd geweld, dat dit nog maar het begin is, dat ons meer te wachten staat, legt terrorismedeskundige Jeffrey Simon uit in het artikel dat ik hierboven aanhaalde. Maar terreuraanslagen houden altijd een keer op. Het is waarschijnlijk ontluisterend nieuws voor de journalisten, analisten, politici en Domrechtse bloggers, maar het zou kunnen dat er na Parijs (voorlopig) niks meer gebeurt. 

Anders Breivik

Terwijl er gegarandeerd wéér witte mannen in het rond zullen gaan schieten in winkelcentra of theaters. Dat beperkt zich niet tot de VS alleen. In Duitsland richtte een witte jongeman een paar jaar geleden een bloedbad aan op een school, in Alphen aan den Rijn maakte een witte jongeman vele slachtoffers in een winkelcentrum, in Apeldoorn richtte een witte jongeman een slachtpartij aan tijdens Koninginnedag (gebeurt dit soort dingen relatief vaak in Nederland of ligt dat aan mij?), vorig jaar vloog een witte jongeman een vliegtuig vol passagiers tegen een berg en we vergeten natuurlijk Anders Breivik niet.

Nooit slaat na zo’n aanslag de massahysterie toe, wordt het openbare leven platgelegd, blèren politici over keihard aanpakken en het opheffen van onze privacy. Er zal nooit een debat zijn over wat het nou precies is, dat witte mannen (sommige witte mannen!) tot van die tikkende tijdbommen maakt, die zich gewoon onder ons bevinden. Wie het waagt om te wijzen op de extreemrechtse sympathieën van de daders, op het feit dat Geert Wilders Breiviks grote inspirator was, wordt onmiddellijk de mond gesnoerd. Wie nu nog over Breivik begint, krijgt zelfs de Linkse Kerk over zich heen. Het is een groot taboe.

Salafisme en jihadisme

Maar na Parijs is het bal voor de islamofoben. Dat het aan de islam ligt, weet iedereen zeker. Arthur van Amerongen, die jaren geleden een boek schreef over de Belgische wijk Molenbeek (althans, dat zegt iedereen, maar in werkelijkheid gaat het boek over zijn eigen endeldarm, zoals al het werk van Van Amerongen over zijn eigen endeldarm gaat, of hij nou in Molenbeek, Libanon, Marokko of Brazilië is, we komen nooit meer te weten dan de over de flora en fauna in Van Amerongens eigen endeldarm), weet niks anders te melden dan dat het de islam is. ‘Mijn specialiteit is salafisme en jihadisme’. Nee, Van Amerongen, jouw specialiteit is je eigen endeldarm. En goedkope drank.

Ik kan niet begrijpen dat als je in Molenbeek loopt, of in een Parijse banlieue, dat je dan concludeert dat islam het probleem is. Je ziet in één opslag dat het dat niet is. Maar Van Amerongen is net als wij opgegroeid in een cultuur waarin de angst voor de bloeddorstige Arabier (en dus voor de moslim) er is ingepompt. 

Romig witte borsten

Ik heb dat zelf pas heel laat in de gaten gehad, maar als je nagaat in hoeveel avonturenromans en Hollywoodfilms blanke, Westerse vrouwen worden bedreigd door wrede Arabieren, de geile waanzin op hun afzichtelijke koppen gegroefd, slaat de schrik je om het hart. Kijk naar de afbeelding waarmee Joost Niemöller zijn Twitterpagina heeft versierd. Ze waren vroeger alomtegenwoordig, voor 20 cent te koop. Het hoort bij ons collectieve beeldidioom. In de kunst is het ook honderden jaren lang een veelgebruikt motief geweest, de blanke slavin als slachtoffer van de geile Arabier. Als kind zag ik op televisie de serie Angelique, waarin de hoofdpersoon als slavin wordt verkocht op een Arabische markt waar hele vieze Arabieren veel geld voor haar bieden. Ze worden helemaal dol als een Arabier Angeliques top afrukt, om haar volle, romig witte borsten te tonen. 

Witte mannen zien we altijd opgevoerd als goedgemanierde, koene helden, oosterse mannen als sluwe, geile, wrede roofdieren. Daarom beschouwen we Tristan van der Vlis als uitzondering en bevestigt een moslimterrorist het beeld dat we hebben van moslims. Daarom wordt het als zoete koek geslikt dat een dronken douche-bag, die maandenlang in Molenbeek rondloopt, daar de sociale misstanden en de armoede ziet, concludeert dat islam geen liefde is. Zo zijn we geprogrammeerd.

Russisch gas

We willen niet meer weten. Altans, ik wil meer weten en u ook en daarom bent u vast geïnteresseerd in dit artikel van Nafeez Ahmed, completer zult u het voorlopig niet lezen. Over de steun voor Daesh van onze eigen NAVO-bondgenoten, van Turkije, dat liever Koerden bombardeert en hoe de VS Assad lieten vallen omdat hij niet wilde meewerken aan een nieuwe pijplijn voor olie en gas om Europa minder afhankelijk te maken van Russisch gas. 

Boem.


En daarom komt islamofobie onze overheden zo goed uit, en doet Lodewijk Asscher er niets aan. Islamofobie is de nieuwe opium voor het volk. Ze maakt u blind voor het feit dat François Hollande indirect steun verleent aan de daders van de terreuraanslagen op zijn eigen land.


Gast

#2033 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2015-11-24 15:28

#2025: Stop de opmars van EXTREEM RECHTS - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:  

 Vluchten economische redenen zwervers uitgezette die niet gaan. Je moet de aantallen maar geloven net als alles wat je voorgeschoteld krijgt


Gast

#2034 Re: Zo kan het ook:

2015-11-24 15:30

#2026: Stop de opmars van EXTREEM RECHTS - Zo kan het ook: 

 ja binnen een jaar, maar alle mensen hier staan jaren op een wachtlijst. Nu os er geen sprake meer van kantoorpanden enz. Maw ze krijgen voorrang. 


Anonymous

#2035

2015-11-24 17:11

Dan geloof je het toch niet. Dan geloof je toch liever andere bronnen zonder je af te vragen hoe die aan de getallen komen.

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2036 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-11-24 18:15

Forse winst bij komst asielzoekers naar park Blitterswijck

Peter Heesen
Geplaatst opdinsdag 24 november 2015 - 18:15
 

Als de huisjes op vakantiepark Het Roekenbosch in Blitterswijck verhuurd worden aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), levert dat de eigenaren een forse winststijging op.

Dat becijfert het bestuur van de vereniging van eigenaren.

Rendement
De verschillen variëren sterk en hangen af van het type woningen. Zo was het nettorendement van een bepaald type vierpersoonshuisje tussen september 2014 en augustus 2015 zelfs 71,25 euro negatief. Als er asielzoekers in komen, leveren alle vierpersoonshuisjes straks 7.429,80 euro op. 

Rooskleurig
Tegenstanders van de verhuur van de huisjes aan het COA menen dat de cijfers te rooskleurig zijn. Zo zou zijn uitgegaan van een maximale bezetting, terwijl daar lang niet altijd sprake van is. Bovendien zou geen rekening zijn gehouden met schadeclaims van de verhuurorganisatie en het parkrestaurant vanwege het plegen van contractbreuk. 

Asielzoekers
Het centraal orgaan opvang asielzoekers (COA) en het bestuur van vakantiepark Het Roekenbosch bereikten eerder een overeenkomst over de komst van 750 asielzoekers. Toch is het nog lang niet zeker of de honderden vluchtelingen ook daadwerkelijk in Blitterswijck gehuisvest gaan worden. Eigenaren van de huisjes op het park uitten al bezwaren tegen gang van zaken. Ook vanuit het dorp klinkt kritiek op de plannen.

 

Bron


Gast

#2037

2015-11-24 21:15

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat het Nederlandse leger een grotere rol gaat spelen bij de bewaking van de grenzen van de Europese Unie en de bestrijding van mensensmokkel. Een motie van VVD en CDA waarin het kabinet wordt opgeroepen de krijgsmacht een ,,substantiële en langdurige bijdrage'' hieraan te laten leveren, kreeg dinsdag de steun van een meerderheid van de Kamer.

De bewaking van de grenzen van de EU is een groot probleem. De afgelopen maanden zijn honderdduizenden mensen uit vooral Syrië, Eritrea, Irak en Afghanistan naar Europa gekomen. De controle op de vluchtelingen en migranten is beperkt. Volgens de motie brengt dit ernstige veiligheidsrisico's met zich mee voor ons land ,,onder andere in de vorm van terroristische aanslagen''.

Nederland helpt al mee met de bewaking van de Europese buitengrenzen. Volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) eind mei in de Kamer is ons land dit jaar opnieuw een van de grootste leveranciers van mensen voor de operaties van Frontex, de Europese grensbewakingsorganisatie. Het gaat vooral om personeel van de marechaussee.

Begin deze maand bood het kabinet nog 35 man extra aan aan Frontex. Daarmee komt het totaal dit jaar boven de 150. Verder bestond de bijdrage uit onder meer een kustwachtvliegtuig. En volgend jaar zomer gaat de marine een patrouilleschip leveren voor de bewaking van de grenzen in de Middellandse Zee, zei minister Jeanine Hennis (Defensie) onlangs.

En waarom kan dat niet meteen????? Er moeten eerst dingen gebeuren voor ze iets goeds doen. Regering hoort vooruit te kijken niet achteraf acties te ondernemen!


Anonymous

#2038 Re:

2015-11-24 21:33

#2037: -  

 Wat is er gebeurd dan? Een paar dameslaarzen in Sittard?

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2039

2015-11-24 21:58

Jan Pronk: Overwegingen na Parijs, vrijdag 13 november

In deze column gaat oud-minister Jan Pronk in op de aanslagen van vrijdag 13 november en plaatst hij ze in een geopolitieke context. Hij geeft zeven overwegingen bij het zoeken naar een antwoord. ‘Nieuwe oorlogen gaan niet om bezetting van grond, maar van de menselijke geest.’

De eerste reactie op de aanslagen in Parijs op vrijdag 13 november was gekenmerkt door verdriet, boosheid en angst om wat nog komen kan. Dat was ook de reactie op eerdere aanslagen, in New York, Madrid, Londen en andere steden in het Westen. Daarna hernam het leven haar gewone gang, zij het dat vanuit het Westen hard werd teruggeslagen in Afghanistan, Irak en Syrië. Maar de onzekerheid neemt toe: terrorisme kan overal toeslaan, telkens opnieuw.

Sinds het begin van dit Millennium vonden drie geopolitieke veranderingen plaats. De oude tegenstelling tussen Noord en Zuid lijkt vervangen door die tussen het Westen en de rest. De Koude oorlog tussen Oost en West is omgevormd tot een nieuw conflict tussen machtige staten: minder ideologisch, maar dreigend. Tussen en binnen vele landen is de overheersende ideologische tegenstelling die tussen fundamentalistische Moslims en seculiere partijen. De werkelijkheid was en is ingewikkelder dan aldus geschetst – immers, hoe definieer je Noord, Zuid, Oost, West, rest, fundamentalistisch, enzovoort – maar velen zullen die werkelijkheid wel in dergelijke termen ervaren.

Deze drie veranderingen beïnvloeden elkaar en maken het beeld gecompliceerd. En er is een vierde ontwikkeling bijgekomen: sinds het begin van deze eeuw wordt oorlog niet meer uitgesloten. Leiders spreken er openlijk over en burgers gaan wennen aan oorlogstaal, ook in het Westen. Je moet je immers verdedigen tegen aanvallen vanuit Oost, Zuid, het Midden-Oosten, Al Qaida, Al Shabaab, El Nusra, de Taliban, Hamas en IS?

Terecht, maar hoe? Vormen bombardementen, grondtroepen en  killer robots  het juiste antwoord? Is het zinvol, effectief en ethisch verantwoord grenzen te sluiten en vluchtelingen te weren of terug te sturen? Moeten we bondgenootschappen sluiten met machthebbers in de rest van de wereld die het Westen niet bedreigen, maar hun eigen bevolking onderdrukken?

Zeven overwegingen

Zeven overwegingen bij het zoeken naar een antwoord.

Ten eerste: ook wie vindt dat de terreur in Parijs en elders door niets wordt gerechtvaardigd, dient in te zien dat er een voedingsbodem is. Dat is niet alleen uitzichtloosheid van jongeren uit minderheidsgroepen in Europa, maar ook de historische en huidige verantwoordelijkheid van het Westen voor onrecht in de voormalige Derde Wereld (de verdeling van het Midden-Oosten, de inval in Irak, het lot van de Palestijnen, de steun aan het regime in Saudi-Arabië, de chaos in Libië, enzovoort).

Ten tweede: bijna niemand in het Westen die nu spreekt over oorlog, heeft zelf oorlog aan den lijve ondervonden. Besef: oorlog is vernietiging. De nieuwe wapens die de afgelopen decennia zijn ontwikkeld zijn vele malen verwoestender dan ooit.

Ten derde: wie meent dat het zo’n vaart niet zal lopen, omdat het Westen sterker is, vergist zich. De moderne technologie maakt dat ook tegenstanders, zoals terroristen, steeds meer mogelijkheden hebben dodelijke wapens (chemische, biologische en nucleaire wapens, en op afstand bestuurbare systemen) in te zetten.

Ten vierde: wie veronderstelt dat er in elk geval meer slachtoffers zullen vallen in het Zuiden dan in het Westen heeft gelijk. Dat is al het geval. Wij treuren over duizenden slachtoffers in het Westen. Maar in Afrika, het Midden-Oosten en Zuidwest-Azië zijn honderdduizenden oorlogsslachtoffers gemaakt. Die vielen niet alleen ten gevolge van louter interne conflicten, integendeel.

Ten vijfde: Het gaat niet meer om de oorlogen van weleer, tussen staten, strijdend om grondgebied. De zogeheten new wars (een term van Mary Kaldor) worden gevochten tussen staten en ongrijpbare groepen, en onderling. Zij gaan niet om bezetting van grond, maar van de menselijke geest. De kolonisering van de geest vindt plaats middels chaotisering, terreur, haatprediking, dictatuur, onderdrukking en geweld tegen non-combattanten –  burgers, vrouwen, kinderen – en andersdenkenden. De nieuwe oorlogen worden noch gewonnen, noch verloren, maar gaan door, met meer of minder intensiteit. Inzet van middelen van traditionele oorlogen in deze geweldsconflicten is niet effectief en zal zelfs resulteren in verdere escalatie van grensoverschrijdende guerrilla en terreur.

Ten zesde: wanneer het Westen aanvallen pareert op de westerse levenswijze, de westerse cultuur en westerse waarden, dan zal haar antwoord in overeenstemming moeten zijn met diezelfde westerse waarden. Samenwerking met dictaturen is daarmee in strijd, net als het gebruik van wapens die burgerslachtoffers maken en het weigeren van asiel aan vluchtelingen.

Ten zevende: na de geweldscatastrofes van de eerste helft van de vorige eeuw heeft de wereld zichzelf middelen verschaft om nieuwe catastrofes te beperken: de internationale rechtsorde, belichaamd door de VN, waarbinnen consensus wordt gezocht over de bestrijding van de oorzaken van onrecht en geweld, en van waaruit gezamenlijk kan worden opgetreden: politiek, juridisch, economisch en in laatste instantie ook militair. Europese burgers en politici die daar nu weinig van verwachten, omdat die rechtsorde is verzwakt, moeten inzien dat dit door toedoen van het Westen is bewerkstelligd. De nieuwe oorlogsdreiging vraagt juist van het Westen om een nieuw vredesinitiatief.

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2040

2015-11-24 21:59

Wiens rust is in het geding, wiens nood en wiens wet?

COLUMN – Het kabinet heeft lang gesteggeld over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Het was een gênante vertoning. Dat politici met een kabinetscrisis dreigen over noodhulp aan vluchtelingen, is een dieptepunt in de Nederlandse politiek.

De uitkomst van het beraad – uitgeprocedeerde asielzoekers krijgen bed, bad en brood, mits zij zich bereid verklaren mee te werken aan spoedige uitzetting – was niet eens het meest gênante aspect. Het is humaniteit op zijn smalst, extra benadrukt door de beperking van de opvang tot slechts enkele plaatsen in Nederland en de dreiging dat gemeenten die zich verzetten, worden beboet. Bolkestein gaat dat niet ver genoeg. Hij stelt voor dat burgemeesters van die gemeenten worden ontslagen.

Zo ver zal het niet komen. Eerst moet de Raad van State zich uitspreken. Weliswaar heeft de Raad inzake het vreemdelingenrecht geen goed record, maar enige matiging ligt in de rede. Gemeenten blijven zich verzetten uit humanitaire overwegingen, en omdat rondzwerven leidt tot verstoring van rust en orde. Particulieren blijven hulp bieden, zowel overdag als ’s nachts. Dat is waarschijnlijk de reden waarom de PvdA akkoord ging: in de praktijk zal het zo’n vaart niet lopen.

Zijlstra, opvolger van Bolkestein als fractievoorzitter van de VVD, had veel verder willen gaan. VVD-kamerlid Azmani wil het Europese asielbeleid afschaffen en de grenzen sluiten, zodat vluchtelingen niet meer voor opvang en onderdak in Europa terecht kunnen. Azmani is een backbencher, maar hij sprak, aldus Zijlstra, namens de hele fractie. De boodschap is duidelijk: vluchtelingen moeten wegblijven, Europa kan het niet meer aan, Nederland is vol en het kost te veel geld. Diezelfde Zijlstra stelde de bij moord betrokken crimineel Holleder – ‘die doet tenminste wat de rechter zegt’ – ten voorbeeld aan asielzoekers die vluchtten voor dictators met bloed aan de handen. Zijlstra pleitte recentelijk ook voor minder kritiek op dictators: ‘We moeten niet schuwen samen te werken met dictators die de rust bewaren.’ Bolkestein voegde eraan toe dat in een land als Libië, waar onrust is ontstaan nadat dictator Khadaffi was afgezet, militair moet worden geïntervenieerd om de vluchtelingenstroom naar Europa te stoppen. ‘Dan zeggen al die volkenrechtgeleerden natuurlijk dat we eerst langs de Verenigde Naties moeten. Maar ik zeg: nood breekt wet.’

Gênanter dan de uitkomst van de twist over bed, bad en brood is de sfeer die wordt opgeroepen, de manier waarop opinieleiders over mensen spreken. Wiens rust is in het geding, wiens nood en wiens wet? Gaat het om de rust in Eritrea, opgelegd met harde hand, of om onze gemoedsrust? Bekommeren we ons om de nood van mensen die met gevaar voor eigen leven zijn gevlucht, of om onze eigen begrotingsperikelen, ontstaan toen we op te grote voet leefden en de banken hun gang lieten gaan? Gaat het om wetten die we maakten om steeds meer mensen buiten de deur te houden, of om wetten gebaseerd op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens?

Politici zeggen telkens dat het aan de rechter is om vast te stellen of een vluchteling is uitgeprocedeerd, dat zo’n uitspraak moet worden gerespecteerd en dat de vluchteling ‘dus’ moet vertrekken. Maar die politici vergeten er bij te zeggen, dat zij een jaar of wat geleden wetten en regels hebben gemaakt om het de rechter onmogelijk te maken zich uit te spreken over een asielverzoek. De rechter krijgt het vluchtelingendossier niet te zien en mag slechts toetsen of er formele fouten zijn gemaakt door de vreemdelingendiensten en de IND. Inderdaad: nood breekt wet, en we zijn graag geneigd de wet bij te buigen, wanneer ons dat van pas komt.

Intussen zijn honderden vluchtelingen verdronken op de Middellandse Zee. We hebben dat in de hand gewerkt door de Europese reddingsoperatie tot een derde terug te schroeven, want we vreesden voor een aanzuigende werking. Nood brak wet.

Ik heb niemand horen dreigen met een kabinetscrisis over een operatie om echt hulp te bieden aan vluchtelingen uit Syrië, Eritrea en de Sahel. Het hele dossier inzake vreemdelingen, vluchtelingen en asielzoekers staat bol van hypocrisie: ‘nood breekt wet’; ‘de rechter heeft gesproken’; ‘aanzuigende werking’; ‘Europa wordt door hordes overlopen’. Op de sociale media bauwen burgers de opinieleiders na. Iemand twitterde de foto van een verdronken meisje als screensaver te gebruiken: ‘Good riddance.’

Er is een tijd geweest dat vanuit Nederland een ander geluid klonk in Europa. We bekommerden ons om slachtoffers van oorlog, onderdrukking en armoede. We probeerden consequent te zijn en solidair. Dat werd opgemerkt. We lopen opnieuw voorop, maar nu in tegenovergestelde richting. Ook dat is niet onopgemerkt gebleven.

 
 

Gast

#2041 Re: Re:

2015-11-24 22:08

#2038: - Re:  

 Nee ze zijn eindelijk wakker en slim geworden. Waarom buiten grenzen bewaken met een paar man als dat de stroom niet aan kan

Dit bericht is verwijderd door de schrijver ervan (Toon details)

2015-11-24 22:12



Anonymous

#2043 Re: Re: Re:

2015-11-24 22:15

#2041: - Re: Re:  

 "Er moeten eerst dingen gebeuren voor ze iets goeds doen."

Dat sloeg dus weer nergens op? Waarom zeg je dan toch zoiets?


Anonymous

#2044 Re: Re:

2015-11-24 22:18

#2042: - Re:  

 Dat werd zelfs in de commentaren op 1Limburg gezegd. Niet "iemand" twitterde dat, heel veel nobody's hadden commentaren van soortgelijke strekking. Maar jij bent een jaar in de ruimte geweest, begrijp ik?

Amuseer je: link

Nog een link

 

Dit bericht is verwijderd door de schrijver ervan (Toon details)

2015-11-24 22:41


Dit bericht is verwijderd door de schrijver ervan (Toon details)

2015-11-24 22:42


Dit bericht is verwijderd door de schrijver ervan (Toon details)

2015-11-24 22:43



Anonymous

#2048 Re: Re: Re: Re:

2015-11-24 22:47

#2045: - Re: Re: Re:  

 Je vroeg toch of iemand dat getwitterd had, want dat betwijfelde je? Voor jouw informatie: Twitter is een social medium.

Er staan meer dan 1600 reacties bij dat Facebookbericht. Lees ze maar.

En doe niet net alsof je die foto nog nooit gezien hebt en nog nooit van die afschuwelijke reacties daarop gelezen hebt. Lees dus eerst maar eens voordat je domme vragen stelt.

Dit bericht is verwijderd door de schrijver ervan (Toon details)

2015-11-24 22:48


Dit bericht is verwijderd door de schrijver ervan (Toon details)

2015-11-24 22:50