Verdubbeling inschrijvingsgeld DKO: Nee! Brief aan Minister Smet


Gast

#376

2012-12-14 16:31

Hou het DKO betaalbaar en toegangkelijk voor iedereen.
'Een gezonde geest in een gezond lichaam'. De mens heeft nood aan ontspanning!

Gast

#377 Muziek is erg

2012-12-14 16:59

muziek wordt erg !!
zo erg dat je het al nie meer kan betalen
we hebben al heel veel stemmen
dus het x2 komt er NIET

Gast

#378

2012-12-14 20:48

Dit kan niet door de ' beugel ' !!!

Gast

#379

2012-12-14 21:17

toegankelijker maken voor een breed publiek? Onderwijs voorbehouden voor de elite zullen ze bedoelen...
SMET

#380 Re: minister arbeidsgezin

2012-12-14 22:29

#12: -

net wel, ongekend is ongemind

tja

#381 logischer

2012-12-15 10:54

het zou alvast logischer zijn indien men het inschrijvingsgeld aan het aantal gevolgde lesuren zou koppelen > sommigen volgen 1 à uren les, andere een 10-tal uren en dus veel verschillende instrumenten, theorielessen en samenspellessen, maar iedereen dient hetzelfde inschrijvingsgeld te betalen > lijkt me niet echt eerlijk, aangezien iemand die maar 1 instrument volgt én bijvoorbeeld ook toneel of dans, dan het dubbele bedrag dient te betalen ... enkele jaren terug had je nog de opleidingscheques, toen vielen die weg met een verdubbeling tot gevolg, nu spreken ze terug van een verdubbeling, dat wordt een bedrag x 4 in hoeveel jaren tijd? tja, geen woorden voor


Gast

#382 Re: n,

2012-12-15 12:01

Dit gaat niet om kunst met de grote K, de grote fancy musea. Daarnaast kunnen creatieve opleidingen aan vele mensen een uitlaatklep bieden in tijden waar alles alleen nog maar om harde zaken en winstbejag lijkt te gaan. Er zijn hoe langer hoe meer psychische aandoeningen gelinkt aan onze maatschappij, een overbelasting van de geest doet velen zoeken naar "handenarbeid", creatie om dat te counteren. Creatieve opleidingen zijn daarom voor mij meer dan ooit noodzakelijk en moeten toegankelijk blijven voor iedereen. Iemand die deeltijds kunstonderwijs volgt, doet dat niet noodzakelijk om de volgende Jan Fabre te worden, het gaat om zoveel meer dan dat.

Gast

#383

2012-12-15 12:14

Besparingen mogen niet op onderwijs!
Dit treft de kansarmen!
paul dekker

#384 reactie

2012-12-15 16:24

Als leraar van het Dko vind ik het triest bestuurd te worden door een minister die niet verder denkt dan zijn neus lang is. Bezuinigen in kunstonderwijs is tevens bezuinigen in creatief denken, en dit juist in een periode waarin creatief denken een uitkomst kan bieden om te leren omgaan met de crisis die zich momenteel manifesteert. Een crisis die volgens mijn inzien niet enkel een financiele kwestie is maar juist zijn wortels heeft in korte termijn denken. Dat er bezuinigd dient te worden is zeker een feit, daar wil ik zonder klagen mijn steentje aan bijdragen. Het beknotten van kansen om mensen, het creatieve, kritische en vanuit een gevoel voor wat echt en mooi is te laten ontdekken, onderwijzen en te stimuleren, lijkt me een totaal verkeerd signaal dat op cultureel vlak op termijn nefaste gevolgen kan hebben die onomkeerbaar zijn. Waarschijnlijk wilt u niet de minister zijn die de geschiedenis ingaat met dit op zijn kerfstok.
Stoiycas

#385 Inschrijvingsgeld.

2012-12-15 20:06

De verhoging van het inschrijvingsgeld kan niet, het onderwijs is al meer dan kostelijk genoeg, en iedereen heeft recht op educatie, en moet voor iedereen toegankelijk zijn ook voor minder bedeelden.
Eigenlijk zou het onderwijs gratis moeten zijn, er gaan zoveel nutteloze Euro's verloren.
Speedy

#386 Inschrijvingsbedrag

2012-12-16 00:14

Ook voor ouderen ( o.a. Gepensioneerden) is kunstonderwijs belangrijk
Maar verdubbeling van inschrijvingsbedrag is niet voor iedereen weggelegd
pseudoniem

#387

2012-12-16 01:25

Kunstonderwijs zou in het dagonderwijs een veel prominentere plaats moeten krijgen. Dat het nu reeds in de categorie bloemschikken en touwknopen wordt gestoken is al erg genoeg. Als het dan ook nog een luxeproduct wordt is dat ronduit beangstigend. Een brede basis maakt de top niet minder hoog, maar de klim minder stijl.
Weinig over nagedacht

#388

2012-12-16 03:48

Krijgen volwassenen of kinderen geen kansen meer om hun creativiteit uit te bouwen. Wil België nog wel vooruit in de toekomst met de jeugd.
Blijf van onze kinderen hun kunstonderwijs af

#389 Onderwerp

2012-12-16 04:05

Is België ziekelijk om hieruit geld te gaan halen. Mijn kinderen kregen de kans om kunstonderwijs te volgen uit interesse, groepsverband, sociaal bezig, nuttig, kans is groot dat een van mijn kinderen in de kunstacademie stapt om zelf les te geven. Mijn oudste zoon is 16 en is reeds geruime tijd bezig met fotografie in de hoop later als volwassene te kunnen deelnemen aan de lessen fotografie. Beide kinderen zijn reeds 10 en 11 jaar iedere week naar de academie geweest net als de andere van hun groep. Neem die mooie toekomst toch niet af. Deze lessen zijn de mooiste uit hun leven op vrijdagavond voor het week-end begint. Ze zijn erg leerrijk en voor de gewone werkende ouders nog te betalen. Niet iedereen is bemiddeld om zijn kind te gaan laten paardrijden, tennissen .............. Schrijf een reactie...

Gast

#390 Re: Onderwerp

2012-12-16 11:09

#389: Blijf van onze kinderen hun kunstonderwijs af - Onderwerp 

 

In dit geval is niet België, maar de Vlaamse regering ziekelijk . In Franstalig België heeft men heel wat meer respect voor het recht op gratis (kunst-)onderwijs. Je zou bijna gaan geloven dat dit een bevolen aanslag op de Vlaamse cultuur is, want voor sommigen kan je daar niet eens over spreken. Waar is de gelijkberechtiging???

Gast

#391

2012-12-16 11:10

In deze crisis - tijd waarin mensen het steeds moeilijker krijgen om rond te komen is het net belangrijk om het kunstond niet duurder te maken!!!
Frank

#392

2012-12-16 12:28

Deze maatregel zou het DKO de facto afschaffen, behalve voor de elite. Moest de jeugd niet van de straat worden gehouden?
Ongehoord!


Gast

#393

2012-12-16 13:17

verdubbelen? kost het al niet genoeg?
De fotografieker

#394 Inschrijvingsgeld DKO

2012-12-16 17:33

Het DKO heeft o.a. 2 belangrijke functies: voor vele volwassen is dit uiting geven aan hun creatief talent in een sociale omgeving en voor jongeren een kennismaking met de wereld van de kunst ( en dat is een ervaring die je gans je leven meeneemt).
Dit blokkeren door het inschrijvingsgeld onbetaalbaar te maken voor velen, is een loopje nemen met het cultureel leven in Vlaanderen. Een minister onwaardig. Neem je conclusies: als je dit wilt doorvoeren, vul dan meteen je ontslagbrief in.
pridoli

#395

2012-12-16 23:10

ik dacht dat gratis onderwijs een recht was voor de ontwikkeling van ieder kind. Nu moeten ouders een grote financiële inspanning leveren om hun kinderen een goede algemene vorming te bieden. Op school wordt elke vorm van creativiteit afgebouwd : er is te weinig muziek- en tekenles. Geef het kunstonderricht een plaats in het lager en middelbaar onderwijs en laat de kinderen begeleid worden door goed gevormde vakleerkrachten.

Gast

#396 Re:

2012-12-17 05:16

#395: pridoli -

Helaas, zonder schaamte wordt dit recht met de voeten getreden. In de plannen is wel degelijk sprake van 'kunstonderricht met een plaats in het lager onderwijs'. Maar intussen is de kunsthaatworm zo diep gekropen dat sommigen beweren dat het dan géén onderwijs meer is!

In elk debat over het openhouden van het dagonderwijs tot 18 uur dat reeds enkele jaren om de zoveel maanden de kop opsteekt (zelfs tot in het partijprogramma van Groen geraakt, als ik me niet vergis) wordt het bestaan van het DKO, dat nu reeds deze functie vervult, steevast vergeten of erger, miskend. Hoe wil je dan dat dit ooit slaagt.

Enkele experimenten met detacheringen van DKO-leraars naar het basisonderwijs zijn er al geweest. Men begint dan met hen een wedde te geven alsof ze geen enkel diploma hadden, dat begint NIET GOED en dat belooft voor later!

Eerst DKO op de werkvloer volledig respecteren dus. Maar zonder een zéér grote bocht bij de inspectie basisonderwijs kan dit nooit lukken: de onwaarschijnlijke massa visuele afleiding die nu elk muziekonderwijs veel minder efficiënt maakt afvoeren, zie je het al gebeuren.


Gast

#397

2012-12-17 10:34

Dit is niet vooruit gaan maar een flinke stap achteruit zetten. Gewoon krankzinnig.
Bedankt voor de toekomst van onze kinderen.
Een het goed menende Belg

#398 Re: n,

2012-12-17 12:31

#1: jos - n,

Beste Jos,

Mensen die kunstonderwijs volgen in avond- of dagonderwijs zijn helemaal geen luxepaarden! In het hoger dagonderwijs worden er slechts enkelen aanvaard, op basis van ingangsproeven! In het avondonderwijs is er helemaal geen stormloop en diegenen die er onderwijs volgen zijn echt geen luxepaarden of profiteurs, maar mensen die toen ze jong waren de kans niet hebben gekregen om kunstonderwijs te volgen. Aan onze academie in Anderlecht leren mensen oude kunstambachten zoals smeden, glas-in-lood, restauratie van , schilderijen, beelden en oude/antieke meubels. De samenleving heeft diegenen die afstuderen in dit avondonderwijs of elders in het hoger dagonderwijs (bv. Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in A'pen) echt nodig! De technieken die er worden onderwezen kan men zich niet zelf eigen maken, ze zijn nog slechts door enkelen gekend. Dit behoort tot onze cultuur. Moet die dan teloorgaan?

We zouden ons ook kunnen afvragen of we het volgende nodig hebben:

1) zes regeringen in België (federaal, gewesten, gemeenschappen) alsook provincieraden, Europese instellingen enz., met burgemeesters en ministers en Europese politici die cumuleren tot en met en die in verhouding slechts 5 tot 50% belastingen betalen, een gratis dienstauto met chauffeur hebben en zeker belastingen ontduiken in het buitenland.

2) Buitenlands internationale bedrijven die de Belgische staat (lees de belastingbetaler of u en ik) afromen en Belgische bedrijven meestal volledig uitkleden of ten gronde richten: Cockerill Sambre-Arcelor-Mittal, Sabena, Renault, Fortis, ABN-Amro-Paribas, Dexia en de oneindig grote en onverantwoorde bankwaarborgen die er kwamen door Leterme en Dehaene, die nu mooi hun kudden schapen (geen schaapjes) op het droge hebben, Volkswagen-Audi-Autovision, China en de Vlaamse textielindustrie, Electrabel (aan Frankrijk verkocht voor een appel en een ei door Verhofstadt, en nu zitten we met de vervuilende kernenergie en de energetische afhankelijkheid van het buitenland) en Luminus, die nu eigenlijk merendeels in Franse handen zijn, Opel, Ford, Ryanair (Iers personeel), dat ongeoorloofde subsidies ontvangt en op ongeoorloofde wijze concurreert, Brussels Airlines met Lufthansa als grootste aandeelhouder, dat nu ook tietnallen miljoenen euro's zal ontvangen op kap van de Belgische belastingbetaler, om de concurrentie met Ryanair aan te kunnen ... Als iemand Brussels Airmines al bijkomend zou moeten financieren, dan zou het Lufthansa moeten zijn!!! Notionele interesten die misbruikt worden door gegoeden zoals vakbondstopman Rudy de Leeuw (om een privé geërfd huis voordelig op te kunnen knappen) en door internationale bedrijven die geen prorata werkgelegenheid scheppen, maar massa's mensen ontslaan ...

3) Europa, dat subsidies verkwanselt, bv. aan de rijke herebooer prins Charles (om de landbouw te ondersteunen!!!) en de opinie van Duitsland en de superrijke gegoede Europese klasse klakkeloos volgt: na 2008 is er nog steeds geen controle op de speculatie door de banken en hun rijke klanten-speculanten. Nu zou die er komen, maar hoe degelijk (zonder achterpoortjes) zal die controle zijn? Intussen worden de luttele spaarcentjes van de arme man volledig afgeroomd. Die arme man of vrouw gaat nu nog meer sparen, omdat hij of zij, wegens de crisis die nu pas ten volle losbarst, bang is voor de toekomst. Wat blijft ervan over van die weinige centjes? Minder dan op het ogenblik dat ze je op je rekening zette ...

Duitsland heeft wel van Europa geprofiteerd om de hereniging van Oost en West mogelijk te maken. Op dat ogenblik haalde Duitsland ook de Europese budgetnorm NIET.

Om verder te gaan over Europa: Op vraag van Frankrijk moest Griekenland erbij. Daarna moesten ook Polen en andere vroegere Oostbloklanden erbij, Polen dat Europa letterlijk afhaalt en veel te veel subsidies heeft gekregen. Bovendien hebben ze dan met de Verenigde Staten ook nog eens dubbel spel gespeeld (militair) om van hen ook nog eens subsidies te krijgen. Dan komen ze hier ook nog eens werken voor Poolse lonen (via illegale constructies), zodat ze de markten hier kapot maken en hun loon nemen ze terug mee of sturen ze naar hun thuisland, waar alles veel goedkoper is. Sommigen frauderen dat het een lust is, zo zijn ze zogezegd werkloos en gaan ze in Nederland werken met de GSM van hun vrouw, om niet betrapt te worden ... Gesjoemel met export van (meestal gestolen) wagens ...

4) een dynastie met onmenselijke personen (niet erkende buitenechtelijke kinderen, abortussen, Pouppehan en belastingontduiking in het buitenland door wijlen Boudewijn, Martens, Fons Verplaatse en Houthuys, enz.) die alleen uit zijn op behoud van hun te hoge en nog steeds geïndexeerde dotaties, koninklijke stichtingen enzovoort, allemaal opgezet om zo weinig mogelijk belastingen te betalen (bv. stichting Astrida; nog een andere stichting voor het beheer en onderhoud van hun onroerende eigendommen op kosten van de Belgische belastingbetaler, dus u en ik)

5) Eindeloze geldstromen van Vlaanderen naar Wallonië.

6) migranten die hier zogezegd komen studeren, maar nooit slagen, dan een goedgelovig meisje versieren of gewoon zonder papieren blijven tot ze lang genoeg hier zijn om onze nationaliteit te krijgen en ons daarna langzaam maar zeker hun gewoonten opdringen, die wanneer ze in de meerderheid zullen zijn, verankerd zullen worden in wetten ... !!! Hier wordt onze cultuur nogmaals vertrappeld en ons cultureel patrimonium (onderhouden door restaurateurs-(ambachts-)kunstenaars zal dezelfde weg op gaan, want men zal er minder en minder subsidies voor reserveren, want geen geld en toch niet van belang voor de migranten ...

Zo is er bijvoorbeeld wel geld voor Nederlandse les voor hen (zij kunnen dat volledig gratis volgen). Ik ben met zo iemand gehuwd en na enkele jaren gratis Nederlandse les te hebben gevolgd, brengt hij er nog niets van terecht. Hoe ernstig is zo iemand? Hoe ernstig overwogen zijn die subsidies voor het Nederlandse taalonderwijs voor migranten? Misschien moet er aan dat taalonderwijs iets veranderen. In het kunstonderwijs hebben de studenten zeker een meer ernstige instelling.

En wat met die supperijke Fransen die nu Frankrijk willen ontvluchten (om fiscale redenen) en Belg willen worden?

Best Jos, zoals ik weet u zeker dat er andere plaatsen zijn waar er echt en eerste en vooral moet worden bezuinigd. Het kunstonderwijs gebruikt de weinige financiële middelen waarover het beschikt meer dan goed. Er wordt zelfs gerecycleerd: onze opslagkastjes zijn bijvoorbeeld afkomstig van het Antwerpse Museum voor Schone kunsten, dat nu deels gaat renoveren. Als de Federale OverheidsDiensten (FOD's), de ministeries, de regeringen, en alle andere Belgische instanties en instellingen even zuinig en als een goede huisvader met hun financiëlemiddelen zouden omgaan, dan zouden we miljarden euro's kunnen bezuinigen!!!


Gast

#399

2012-12-17 14:45

Antiwan

#400

2012-12-17 14:54

Dit is ronduit belachelijk, kinderen en zelfs ouderen worden nu al zo moeilijk gemotiveerd om muziek te leren... Muziek is een vorm van wijsheid en ontspanning, als dit wegvalt...