Verdubbeling inschrijvingsgeld DKO: Nee! Brief aan Minister Smet

William Daniels

#451

2013-01-08 11:50

Alles rondom U is het resultaat van creatief denken. Het zijn zij onze wereld en leefomstandigheden verbeteren. Creatieven zetten aan tot "rationeel" denken.
Dit zijn enkele punten die onze investering meer dan waard zijn. Ik kan er zo nog honderden bedenken.
AK

#452 Muziek

2013-01-08 12:50

Het moet eens allemaal minder beginnen te kosten dan meer. Met al die stress heeft een mens ontspanning nodig en deze wordt veel te duur!

Gast

#453

2013-01-08 15:16

Niet alleen de kinderen van meer behoede mensen hebben talent in kunst. Laat iedereen de kans om zich ook in die richting te ontplooien.
verloor mijn ziel aan kunst

#454 Kunst <3

2013-01-08 15:43

Kunst is mijn leven, ik leef voor kunst. Ontneem mij en zoveel anderen de kans om kunst te ervaren en te leren kennen en je ontneemt ons het leven!

Gast

#455

2013-01-08 17:41

Pascal Smet, een socialist, of niet dan?

Gast

#456

2013-01-08 18:22

Het moet niet duurder worden.

Gast

#457 Re: n,

2013-01-08 19:30

#1: jos - n,

vandaar de uitdrukking: ' gejost zijn'!!!


Gast

#458

2013-01-08 22:31

Wat zullen ze ons nog allemaal afnemen....is het misschien de bedoeling om alles terug te schroeven als in de tijd van Daens....grtjes

Gast

#459 Email Pascal Smet

2013-01-09 00:06

Ik heb Pascal Smet enige tijd een email verstuurd met daarin de vraag waarom hij het inschrijvingsgeld wil verdubbel, dit is zijn enige ontwijkende en onduidelijk antwoord, hij spreekt hier over "meer gelijke kansen en kansarme gezinnen meer stimuleren, maar ik zie toch niet in hoe hij dit zal doen door het inschrijvingsgeld te verdubbel. Van mij mag hij een hervorming aan het deeltijds kunstonderwijs geven. Maar blijf van het inschrijvingsgeld af, het is al duur genoeg.
Dit is zijn antwoord:

"Iedereen is het er over eens dat ons Deeltijds Kunstonderwijs aan een hervorming toe is. Ik deel daarbij ook de bekommernis dat het inschrijvingsgeld geen obstakel mag zijn om deel te nemen. Hervormen wil niet zeggen dat we mensen willen gaan uitsluiten door een hoger inschrijvingsgeld. Integendeel kansengroepen moeten extra gestimuleerd worden om aan het deeltijds kunstonderwijs deel te nemen.
De discussienota gaat over een grondige vernieuwing en dus ook over de nieuwe inschrijvingsgelden.
Laat me duidelijk zijn. Wat nu op tafel ligt is een discussienota en nog niet beslist. Grondig hervormen betekent immers ook met de sector serieus in dialoog gaan. Alle argumenten worden beoordeeld en desgevallend meegenomen.


met vriendelijke groeten


Pascal Smet
Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel"

Gast

#460 Re: Email Pascal Smet

2013-01-09 00:43

#459: - Email Pascal Smet

Kreeg net dezelfde mail in mijn inbox hoor.


Gast

#461

2013-01-09 01:17

Goed idee, DKO zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn, ook de minderbedeelden. Het houdt kinderen op een goede manier bezig, in plaats van al die jongeren die niets doen en andere, minder goede bezigheden ontwikkelen.

Gast

#462

2013-01-09 05:16

#459: - Email Pascal Smet

Iedereen is het er over eens behalve een slordige 20000 tegenwringers. Wat een discussie.


Gast

#463

2013-01-09 08:14

Als alleenstaande mama weet ik als geen ander de prijs van het leven. Toch wil ik mijn kinderen alles geven op het gebied van kunst, creativiteit, hobbies. De tekenacademie en de muziekacademie hebben ze altijd gevolgd, zo verrijkend en financieel haalbaar. De prijs verdubbelen zou deze activiteiten op hetzelfde niveau zetten dan de prive initiatieven en de ouders verplichten om een keuze te maken. Dan zal het sport ipv van muziek worden. Laat het dan een beetje naar boven gaan, maar verdubbelen ...
Frelis

#464 Overtuigingen

2013-01-09 15:59

Uit alle bovenstaande reacties blijkt hoeveel verschillende (ook beperkende) overtuigingen er zijn m.b.t. het al dan niet relevant zijn van deze petitie en de achterliggende motieven. Ook de 'Jossen' onder ons hebben gelukkig blijkbaar kunnen leren lezen en schrijven. Ze hebben de 'luxe' om hun mening te kunnen en mogen ventileren. Maar, dat geschreven woord is slechts één van de vele mogelijkheden om zich te kunnen uiten.
Alle vormen van expressie horen m.i. evenwaardig te zijn en dienen in een evenwichtig opleidingsaanbod aan bod te komen, wat een van de vele verantwoordelijkheden is van een zichzelf respecterende overheid, zoals ook gezondheidszorg, openbare infrastructuur en nutsvoorzieningen enz. Het is dus een én/én verhaal. Een maatschappij draait toch vooral op wat mensen creëren, voelen, denken, geloven, leren en doen, of heb ik er helemaal niets van begrepen?
'Kunst' is in deze wellicht een te beperkende term. Wat voor de ene kunst is, is voor de andere kitch of nog wat anders. Het gaat wat mij betreft over de levensbelangrijke mogelijkheid tot expressie, op welke visuele, auditieve, creatieve, beeldende en andere manier dan ook.
Henri

#465

2013-01-09 18:04

Cultuur kost geld! Dus, weg ermee!
School kost geld. Dan probeer het een keer zonder school.
Gezondheid kost geld. Weg mee, wie gezond is, heeft geluk.

Gratis zijn onze politici, zelf de socialistischen. Daarom zijn ze er op uit gekozen te worden!
Gratis zijn de Banken. Ook als zij miljarden kosten aan de belastingsbetaler.
En wat valt te zeggen over de grote firma's die quasi geen cent betalen?!

Mijn kleinkinderen zitten in klassen van meer dan 24 kinderen. Ze mogen geen kinderen meer zijn. Zij spelen viool, guitaar, piano, en ik, de grootvader, doe mee.

Beste minister, had u ooit het idee dat cultuur mensen samenbrengt? Dat pluraliteit verrijkend is? Dat kunst de jonge mens zich zelf helpt te vinden?

Dat wordt vervangen door een steriel Wij-zijn-Wij-Ideologie. De school kent aleen maar "efficientie", rendabiliteit, "discipline".

"Vlaamse" cultuur is een non-sens; er bestaat maar CULTUUR!

Wat mij betreft, hebben de contakten via culturele aktiviteiten mij hier in dat rare Vlaanderen vastgebonden. De taal heb ik bijgeleerd. Kinderen en kleinkinderen zijn hier thuis. Maar ze hebben veel kontakten met andere wereldstreken. Wat mij betreft, heb ik lange jaren doorgebracht in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Gabon. En natuurlijk in België. Ik heb mijn identiteit niet verloren, dames en heren politici.

Zonder cultuur geen toekomst voor een land. Dus is het onzin om de mensen alleen in de kou te laten staan om de culturele belangen van de gemeenschap te betalen.

Gast met veel grieven

#466

2013-01-09 19:23

Ik vind het spijtig dat kinderen die als hobby muziek of woord of beeld of dans hebben gekozen de dupe worden van de economische crisis.
Een kunstrichting kiezen als hobby is zoiezo al niet goedkoop. Naast het inschrijvingsgeld betaal je ook nog voor een instrument en dan moeten er ook nog boeken aangekocht worden.
De minister zou beter eens het leerplan onder de loep nemen want zoals het nu is opgesteld, valt dit heel zwaar uit voor de kinderen. Ze moeten zich volledig toeleggen op hun gekozen kunstrichting en kunnen er moeilijk nog iets anders bv. sport bijnemen.
De lat wordt zo hoog gelegd. Waarom eigenlijk? Voor de meesten is het blijft het een hobby.
Voor de enkelen die er hun beroep van kunnen en willen maken zouden ze beter kijken om een soort van toegangsexamen te maken.
Wist je dat...

#467

2013-01-09 20:05

Cultuur is het belangrijkste deel, de kerst op de taart, van een samenleving. Letterlijk het puntje van schoonheid bovenaan. Cultuur is het eerst wat wegvalt in een maatschappij die het moeilijk heeft met zichzelf recht te houden. Wat wil de minister bewijzen?
Verder is creativiteit de motor van het brein. Neem het weg en mensen zijn robots. Neem het weg en het brein maakt geen serotonine naar believen. Neem het weg en het brein wordt ziek. Is een samenleving met verziekte mensen, geestelijke wangroei iets waar we naartoe willen gaan? Kijk naar de kinderen, zij weten dat creëren fijn is, zij weten dat schoonheid fijn om voelen is. Dat is niet anders bij volwassenen die eerlijk zijn voor zichzelf. Ik probeer dit alleszins. Mijn dringende vraag aan de minister is dan ook om geen verkeerde gaten te slaan in onze samenleving en in ons brein.

Gast

#468

2013-01-09 22:29

Kunst is belangrijk en moet toegankelijk zijn voor iedereen!

Dit bericht is verwijderd door de schrijver ervan (Toon details)

2013-01-09 22:31



Gast

#470 Re: n,

2013-01-10 02:04

#1: jos - n,

beste jos, kunst is het resultaat van inspiratie en vooral veel transpiratie. En dat resultaat bereik je niet met voor de tv te liggen. Tv kijken is luxe, als men daar nu eens een extra tax op vraagt, dan zijn de problemen van de baan. Al zullen er dan vast een hoop mensen zijn voor wie het kot te klein is...

Luxekunstenaar

#471 Re: Kunst luxe??!

2013-01-10 09:57

#101: Hanne - Kunst luxe??!

Het zal je niet ontgaan zijn dat de videoopnamen gemaakt zijn in een Montesorischool.

Ik ben het ermee eens dat kinderen beter leren zien/opmerken, horen/luisteren, gewaarworden/voelen, proeven/smaken hun ontplooiing vooruit helpt.

Als alle kinderen daar "recht op hebben" dan zou het logischer zijn als onderdeel van het gewone dagonderwijs. Dat zou ook een goede antidosis zijn tegen het systematisch verkrachten van het persoonlijk initiatief van die kinderen in de andere vakken.

marie

#472

2013-01-10 10:22

art is a garanty for sanity! ( LOUISE BOURGEOIS)
Trikke

#473 Re: jos

2013-01-10 18:12

#25: jos - jos

Gij kent duidelijk de wereld niet hoor Jos!

Maar zoals gij het schrijft heb ik dus al betaald voor mijn opleiding DKO via de belasting (begroting?) die ik moet betalen. Dus eigenlijk moet ik uiteindelijk 3 dubbel betalen? Precies hetzelfde als de succesierechten, nog zo een fraude op grote schaal... En dat het geld "op" is ligt echt niet aan mij hoor.

Ben je eigenlijk niet verlegen om dat laatste wat je schreef?

nailsigh

#474 gebrek aan visie

2013-01-20 20:46

Verhoging van het inschrijvingsgeld getuigt niet van een visie op de toekomst.

Misschien heb ik na een loopbaan van 36 jaar in het DKO, zowel leerkracht als directeur, een beetje kennis verzameld over een onderwijsniveau dat mij nauw aan het hart ligt.
En inderdaad, mijnheer de minister, een nieuw decreet voor het deeltijds kunstonderwijs is dringend en noodzakelijk. Niet alleen om nieuwe doelgroepen te bereiken en dit onderwijs inhoudelijke te vernieuwen maar vooral om dialogen op te starten tussen de studierichtingen.
En inderdaad, mijnheer de minister, mag de financiering ter discussie staan.

Dat u deze hervormingen echter stilzwijgend aangrijpt om een doelstelling van de Vlaamse regering te realiseren, nl. het aantal ambtenaren met 6% te verminderen tegen 2014, is wraakroepend.
Want....niemand zal er aan twijfelen dat de door u voorgestelde inschrijvingsgelden, in welke studierichting ook, gevolgen zullen hebben voor de leerlingenaantallen en deze sneeuwbal ( ik kijk net buiten) terecht komt in het gezicht van het onderwijzend- en administratief personeel.
Uw ambtenaren!
- dergelijke verborgen agendapunten/besparingen zijn niet nieuw voor 'onze' beleidsmensen. Toen ook Vlaanderen in 1992 de "maastrichtnorm" mee moest helpen behalen voerde men 'aanwendingspercentages' in voor het onderwijs. Deze besparingen in het DKO gelden tot op vandaag ondanks het halen van die norm.

Bovendien waagt u zich op glad ijs (ik kijk nog eens naar buiten) want een drastische inkrimping van het aantal leerlingen en bijgevolg het aantal lesuren zal de organisatie van sommige kleinere landelijke teken- of muziekscholen op de helling zetten - of is dit evenzeer een onderdeel van uw verborgen agenda om op die manier verplichte fusies uit te lokken op de kap van het personeel.

Deeltijds Kunstonderwijs is geen 'prioritair' onderwijs is een uitspraak van Luc Vandenbossche, in het verleden ook verantwoordelijk voor ons onderwijsniveau in de Vlaamse regering en uw patijgenoot.
Klare taal voor een rechtlijnig minister die hierin nooit een missie zag om het DKO uit te roeien.

Indien u toch goede bedoelingen hebt, vraag ik u te pleiten voor een voorlopig status quo van het urenpakket tot uw hervormingen hun deugdelijkheid en duidelijkheid bewijzen en dit onderwijs financieel mogelijk blijft voor alle leeftijdscategorieën ongeacht hun inkomen.