Zeg nee tegen azc Brunssum

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

/ #1204 Zo kan het ook:

2015-11-16 00:11

Krachtig signaal vóór gezamenlijkheid en tégen terreur 


Vanmiddag liepen honderden mensen door de Pijp, in een wandeling die eigenlijk was bedoeld om een gezicht te geven aan de lange immigratie- en vluchtelingengeschiedenis van Amsterdam. Even dachten de organisatoren na de terreur in Parijs de hele boel af te moeten blazen. Al snel werd geconcludeerd dat daarmee de daders hun doel zouden bereiken: door met niets ontziend geweld angst kweken en daarmee groepen in de samenleving tegen elkaar opzetten. 

De tocht begon bij moskee Al Kabir, waar vertegenwoordigers uit joodse-, christelijke- en moslimhoek, voor een belangrijk deel verenigd in het Veiligheidspact tegen Discriminatie, lieten zien en horen dat ze zich niet uit elkaar laten spelen en tegelijkertijd krachtig stelling namen tegen de terreuraanslagen in Parijs. Samen optrekken, in gesprek en alert blijven was de boodschap. Datzelfde geluid was overigens ook terug te vinden in de publieke uitingen van een groot aantal islamitische (koepel)organisaties.

Sommige opmerkingen sprongen er uit. Zo stond in de verklaring van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord Holland (RVM N-H): 

Omdat de aanslagen gepleegd zijn door mensen die zeggen in naam van de islam te handelen, rust op ons de religieuze plicht om ondubbelzinnig afstand te nemen van deze misdaden tegen de mensheid, die eveneens een aanval vormen op de waarden van de islam.’

Vooraf was een bijeenkomst in moskee Al Kabir belegd, waarbij de hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie - die zelf ook meeliep - in gesprek ging met moskeebestuurders. Eerst werd gesproken over de reacties van ‘de’ moslimgemeenschap op de terreuraanslagen. Daarna concentreerde het gesprek zich op mogelijke gevolgen van de aanslagen, zoals de bedreiging van islamitische gebedshuizen (er vonden in Nederland na vrijdag al een aantal incidenten plaats) en signalen die moskeebestuurders en vrijwilligers ook na eerdere incidenten kregen van vooral vrouwelijke bezoekers over discriminatie. De hoofdcommissaris gaf aan dat het werken aan meldingsbereidheid essentieel is (we kunnen pas wat doen als we daar ook aanleiding voor hebben) en zag daarin ook een belangrijke taak voor de politie bij het verlagen van mogelijke drempels Hij noemde het bestrijden van iedere vorm van discriminatie een belangrijke prioriteit van het Amsterdamse corps. 

Politiek en bestuur waren ruimschoots vertegenwoordigd tijdens de wandeling, onder andere door Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch, burgemeester Eberhard van der Laan en afgevaardigden van de stadsdelen Oost en Zuid. Ook liepen er zo’n 50 Syrische vluchtelingen mee, die op dit moment verblijven in de opvang in Amsterdam Zuid-Oost. 

De tocht ging dwars door de Pijp, via moskeeën, een synagoge, een kerk en een ijssalon die destijds werd gerund door joodse Nederlanders, naar het eindpunt Casa Migrante. Daar werden Amsterdammers met verschillende culturele achtergronden gevraagd kort hun oude verhalen van aankomst en vestiging te vertellen. Een Syrische en een Latijns-Amerikaanse vluchteling deelden hun recente ervaringen. Daardoor werd het verleden aan de actualiteit gekoppeld.

Het was een indrukwekkende middag.