Zeg nee tegen azc Brunssum

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

/ #2587 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-12-04 21:00

4 december: Hoe om te gaan met en wat te doen tegen islamofobie?

Hoe om te gaan met en wat te doen tegen islamofobie is het thema van de 43ste Amsterdam Debatten die op vrijdagavond 4 december wordt gehouden. Tunahan Kuzu, Ewoud Butter en Kürşat Bal zullen voor de inleidingen zorgen. Amsterdam Debatten is een initiatief van Türkevi Gemeenschap en wordt maandelijks gehouden.

Mensen met een islamitische achtergrond in de westerse wereld worden regelmatig geconfronteerd met islamofobe praktijken. Van de ene kant worden zij van alles die mogelijkerwijs met religie (islam) te maken zou kunnen hebben, ter verantwoording geroepen, van de andere kant krijgen zij geregeld te horen dat zij niet in de westerse wereld thuis horen. Al met al is er sprake van een ontwikkeling die het leven van mensen met een islamitische achtergrond enorm bemoeilijkt. De recente gebeurtenissen in Parijs doen er nog een schepje bovenop.

Extreemrechts maakt graag gebruik van de daden die zogenaamd door de ‘moslims’ worden gepleegd. Zij scheren dan alle moslims over een kam en zeggen dat islam niet in de westerse wereld thuis hoort. Zij grijpen elke kans om dat te laten zien en horen. Daarentegen valt op dat de meeste moslims niet voorbereid zijn op deze ontwikkeling. Zij vallen steeds in de verdediging en weten soms niet hoe zij zich moeten verzetten tegen onterechte bejegening. Bovendien willen zij ook niet geassocieerd worden met zaken waar zij niets mee te maken hebben.

Tijdens de 43ste Amsterdam Debatten zullen wij proberen handreikingen te vinden om op een effectieve en democratische wijze islamofobie en op islamofobie gebaseerde discriminatie te bestrijden. Hiervoor hebben wij een drietal inleiders uitgenodigd. De heer Tunahan Kuzu (Tweede Kamerlid, Denk NL), Ewoud Butter (onderzoeker, schrijver en hoofdredacteur) en Kürşat Bal (Fractievoorzitter Verenigd Arnhem) zullen middels een korte inleiding hun constateringen en ervaringen met de aanwezigen delen waarna de discussie plaats gaat vinden.

Iedereen die een positieve bijdrage wil leveren of met de aanwezigen van gedachten wil wisselen over deze problematiek is welkom op deze 43ste Amsterdam Debatten.