Zeg nee tegen azc Brunssum

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

/ #2602 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-12-05 12:36

'Ze komen allemaal naar Nederland!'

 
 
Deze week ontkrachten wij veelgehoorde broodjeaapverhalen over vluchtelingen. Vandaag gaan wij in op de gedachte dat 'ze allemaal naar Nederland komen'. In 2014 vroegen, vergeleken met voorgaande jaren, meer mensen asiel aan in Nederland. Op dit moment verblijven ongeveer 25.000 mensen in Nederlandse asielzoekerscentra. Maar dit is nog lang geen record: in 2001 waren dat er zo'n 84.000. Update 28-01-2015: volgens het CBS vroegen in 2014 23.935 mensen asiel aan in Nederland. Let wel: niet al deze mensen kregen/krijgen een verblijfsvergunning.
 

Vluchtelingen in Nederland en in Europa

Wereldwijd zijn er zo'n 53 miljoen vluchtelingen. Daarvan vroeg ongeveer 0,04% in 2014 asiel aan in Nederland. De overgrote meerderheid wordt opgevangen in vluchtelingenkampen in de regio van conflictgebieden. Zo'n 6% van de vluchtelingen die in 2014 naar Europa kwamen vroeg  asiel aan in Nederland. Duitsland en Zweden vingen van alle EU-landen de meeste vluchtelingen op. Nederland zit een klein beetje onder het Europees gemiddelde. Volgens UNHCR staken in 2014 207.000 mensen de Middellandse Zee over om asiel aan te vragen in Europa. Update 28-01-2015: volgens het CBS vroegen in 2014 23.935 mensen asiel aan in Nederland.

(De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties registreerde in dat jaar 3.419 mensen die daarbij om het leven kwamen. Het daadwerkelijke aantal ligt vermoedelijk veel hoger.)

Vluchtelingenkampen

Eén van de redenen waarom vluchtelingen naar Europa komen in plaats van in een vluchtelingenkamp in de regio te blijven, is dat die kampen overvol zijn. Zo'n 40% van de vluchtelingen die in 2014 naar Nederland kwamen is Syrier. Turkije, Jordanie en Libanon vangen zo'n 3.700.000 Syriers op in vluchtelingenkampen, maar de internationale gemeenschap geeft niet genoeg financiele ondersteuning voor de meest basale voorzieningen voor deze mensen. Zo'n 4% van deze mensen besluit verder te reizen naar Europa.

Wat vindt VluchtelingenWerk?

Bij een humanitaire crisis als in Syrie, wordt als eerste gekeken naar noodopvang in de regio. Die regio moet door de internationale gemeenschap goed worden ondersteund in die opvang. Als de opvang in de regio niet meer toereikend is, kan het nodig zijn om een aantal extra kwetsbare vluchtelingen te hervestigen om opgevangen te worden buiten de regio. Dat vraagt ook vluchtelingenorganisatie UNHCR. Intussen mag Europa de ogen niet sluiten voor de mensen die in Europa asiel aan willen vragen. Het moet mogelijk zijn om op een legale manier asiel aan te vragen in Europa, zonder dat je daarbij je leven hoeft te wagen.