Zeg nee tegen azc Brunssum

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

/ #2667 Zo kan het ook:

2015-12-06 11:34

Crailo: geen 1000 maar 10 X 100 vluchtelingen !!

 

5 dec.- Mede op initiatief van Laren is er door onze regio een heel mooie vluchtelingenopvang bewerkstelligd. In plaats van een groep door het hele land rond te zeulen van sporthal naar sporthal besloten ‘we’ hier om die groep in onze regio te houden. Wel met wat onvermijdelijke verplaatsingen uiteraard, maar steeds ‘hier’. En uiteindelijk kwam de groep van zo’n 110 vluchtelingen op Crailo terecht.

Deze vermenselijkte aanpak is echt prijzenswaardig en de vervolg aanpak op Crailo al evenzeer. Het overbezette COA en diens toch ook wel heel onbevredigende bbb-aanpak (bed,bad,brood-voorziening) bracht onze regio tot het inzicht om het op Crailo anders te doen. Om de opvang, voorlopig, uit handen van het COA te nemen. En uit te besteden aan het Leger des Heils. Vanuit het Leger zonder geloofsmissie maar met als uitgangspunt het door alle vluchtelingen te respecteren artikel 1 van onze Grondwet (iedereen is gelijk!!). En met direct als tweede uitgangspunt: allemaal de handen uit de mouwen, niet passief  procedures afwachten maar intussen ‘doen en actief samen leven’. 

 

De vluchteling mag hier helaas  heel weinig zonder status. Maar alleen maar bbb-verzorgd worden is de dood in de pot. Passiviteit maakt agressief en verhindert elke integratie, sociale interactie en optimisme. Niet zelf actief worden, zelf koken, zelf op de fiets de kinderen naar school brengen, taalles nemen, de boel schoonmaken, vrijwilligerswerk doen, wellicht zelfs bij bedrijven,  afijn niet zoveel mogelijk het eigen lot in handen nemen is fnuikend en werkt uiteraard negatief uit. In korte tijd ben ik na bezoeken aan Crailo en gesprekken daar echt geen expert geworden. Maar dat hoef je ook niet te zijn om te zien dat de persoonlijke aanpak door ‘het Leger’ daar, middels het  inzetten van  en actie door de vluchtelingen zelf ,  enorm  goed werkt. De vluchteling is daar zoveel als mogelijk actief medemens en geen passief afwachtend nummer. 

 

Deze  ‘Gooise aanpak’  is in feite experimenteel. En als in het voorjaar het getal van afgerond 100 vluchtelingen wordt gewijzigd naar zo’n  1000 vluchtelingen dan is het gevaar heel groot dat ‘het Leger’ en daarmee diens aanpak wordt bedankt en de massa-aanpak van het COA weer wordt opgepakt. Crailo is door zijn inrichting met meerdere vrijstaande gebouwen en mogelijkheden daartoe (elk goed voor zo’n 100 gasten) enorm geschikt om de straks 1000 vluchtelingen in groepen van 100 te huisvesten. En dus om daardoor in elke groep straks een  aanpak te realiseren als waarmee nu met ‘het Leger’ ervaring wordt opgedaan. En kan daardoor echt een voorbeeld voor Nederland worden. 

 

Van grote onpersoonlijke  passieve schaal  naar een kleine persoonlijke.  Met straks 1000 betrokken actieve medemensen die zoveel als mogelijk het lot in eigen handen hebben. Zinvol bestaan hier ondanks alle misère. Er beter weer uitkomen in plaats van leeg gewacht. 

 

Kom op Laren, kom op Hilversum, kom op regio: vervolg de mooie weg die jullie zijn ingeslagen en pleit op de daarvoor gewenste niveaus voor de 10 X 100  aanpak. Het liefst  opnieuw door  ‘het Leger’ uit te voeren, maar als dat niet kan op basis van de ervaringen van haar aanpak. Ik roep alle Gooische politici op deze kans te grijpen. En heb er vertrouwen in dat ze na A ook B zullen zeggen. Het kan. Het moet. Het lonkt.

 

Bron