Zeg nee tegen azc Brunssum

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

/ #1351 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-11-16 14:08

De leugen van Wilders over Fitna

De film Fitna wordt nog steeds gezien als een belangrijk wapenfeit van Geert Wilders. Vandaag, 5 jaar later, blijkt echter dat hij destijds zijn politieke hachje heeft moeten redden met een leugen. 

De Kamer debatteerde enkele dagen na het verschijnen over de film. Het debat werd een dieptepunt in de recente politieke geschiedenis. Wilders en het kabinet beschuldigden elkaar van leugens. Volgens het kabinet had Wilders een spetterende finale beloofd voor zijn film en ging het er daarom van uit dat er een Koran verscheurd of verbrand zou worden. De PVV-voorman ontkende ten stelligste dat hij zoiets gesuggereerd had. Volgens hem probeerde de regering hem zwart te maken.

Oor aangenaaid

Zowel oppositie als coalitie wist zich nauwelijks raad met de aantijgingen. Het was uiteindelijk Femke Halsema (GroenLinks) die een uitweg bood voor het debat: ze stelde een parlementair onderzoek voor. Wilders ging hier opvallend genoeg nooit op in. Later eiste hij parlementaire enquêtes naar onder meer corruptie op de Nederlandse Antillen en het debacle bij SNS Reaal, maar in een onderzoek naar zijn eigen zaak had hij naar eigen zeggen ‘geen vertrouwen’.

Een bron uit de PVV-fractie verklaart waarom. „Wilders wist ook wel dat hij fout zat. Door de aanval te kiezen heeft hij zich eruit weten te redden. Maar eigenlijk is het heel raar dat de meeste Nederlanders nog steeds denken dat Wilders toen een oor is aangenaaid.”

Mohammed-cartoon

Niet alleen politiek was Fitna geen succes, ook inhoudelijk zaten er nogal wat haken en ogen aan. Nog geen 2 weken na de première moest Wilders de amateuristisch ogende film al aanpassen. Zo had hij per ongeluk een foto van rapper Salah Edin gebruikt, omdat hij hem aanzag voor de moordenaar van Theo van Gogh. En de Deense cartoonist Kurt Westergaard maakte bezwaar tegen het gebruik van zijn Mohammed-cartoon.

Daarbij kwam nog eens dat de carrière van Geert Wilders niet de verwachte opkikker kreeg. Vooraf had het Nederlandse publiek Fitna namelijk als een proeve van bekwaamheid beschouwd voor de PVV, en voor Wilders in het bijzonder. Maar de geperoxideerde Limburger zakte kansloos voor dit examen. Liefst 82 procent van de Nederlanders vond dat er ‘veel ophef was gemaakt om niks’. Enkele maanden later bereikte de PVV zelfs zijn voorlopige dieptepunt in de peilingen. In juli 2008 zou de partij nog slechts goed zijn voor zes virtuele zetels. Dat is niet helemaal te vergelijken met de huidige peilingen, omdat Rita Verdonk in die tijd nog de belangrijkste speler was aan de rechterkant van het politieke spectrum met rond de 30 zetels. Op 6 april 2008, anderhalve week na de film, bleek uit een peiling van TNS Nipo dat 22 procent Verdonk als ideale premier zag. Dat was nipt minder dan koploper Balkenende (24 procent). Saillant: slechts 2 procent van de Nederlanders gaf op dat moment de voorkeur aan Geert Wilders.

 

Bron