Zeg nee tegen azc Brunssum

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

/ #2477 In dezelfde lijn en van dezelfde auteur:

2015-12-02 17:09

Ik stem nooit meer

Hierbij zweer ik plechtig dat ik nooit meer ga stemmen. Directe aanleiding is de brief van de fractievoorzitters in de Tweede Kamer die ons, het volk, oproepen te stoppen met intimideren en bedreigen. 

‘Een van ons, de fractievoorzitter van de PVV, weet hoe het is om jarenlang bedreigd te worden’, begint de brief. En verderop: ‘Bezorgde burgers worden voor racisten uitgemaakt.’

Daarmee wordt één van de belangrijkste aanstichters van het geweld en de bedreigingen, Geert Wilders, niet alleen uit de wind gehouden, maar meteen ook tot voornaamste slachtoffer gemaakt, samen met zijn ‘bezorgde burgers‘, de apen die dreigen en auto’s opblazen en aanslagen plegen op azc’s. 

Hollandse Ziekte

Het is de Hollandse Ziekte, waarbij de dader steevast tot slachtoffer wordt gemaakt en het slachtoffer tot dader. Die neiging, ook of vooral onder intellectuelen, is onverwoestbaar, een hardnekkige onhebbelijkheid waardoor er nooit iets wordt opgelost en problemen alleen maar worden verergerd.

De hoofdoorzaak van de huidige crisis is niet, zoals Roxanne van Iperen hierbetoogt, het gebrek aan juiste informatie over wat ‘asielinstroom’ precies is en wat de exacte cijfers zijn, al spelen die natuurlijk wel degelijk een rol.

De hoofdoorzaak zit in de Tweede Kamer zelf en hij heet Geert Wilders. En alle fracties die hem de hand boven het hoofd houden, zich door hem laten gijzelen en zijn retoriek tegen allochtonen, vreemdelingen, immigranten en moslims overnemen, die vormen mede de hoofdoorzaak. 

Donker Afrika

Mensen die van zichzelf al niet overmatig veel intellectuele capaciteiten bezitten, wordt vanuit het hart van onze democratie schrik aangejaagd voor aanranders en verkrachters, barbaren, terroristen, pedofielen en antisemieten. Zie hier hoe Wilders veertig minuten lang horrorverhalen over aanrandende, dreigende, gewelddadige, verkrachtende vluchtelingen opdist, zijn litanie larderend met hyperbolen als ‘met geen pen te beschrijven’ en racistische archaïsmes als ‘donker Afrika’. 

Ik zal u zeggen wie er ook weten hoe het is om jarenlang bedreigd te worden: zijn slachtoffers. De moslims, wier moskeeën het mikpunt zijn van aanslagen door Wildersfans. De moslimvrouwen, die regelmatig mikpunt zijn van soms dodelijk geweld door PVV’ers, geïnspireerd door opruiende taal – in het parlement! – over ‘de Nederlandse identiteit en cultuur, die via de baarmoeder om zeep worden geholpen’. 

Anders Breivik

Maar het is in Nederland een groot taboe om te wijzen op Wilders’ verantwoordelijkheid, zoals Tofik Dibi al eerder ondervond. Toen die het wilde hebben over massamoordenaar Anders Breivik, die tachtig kinderen doodschoot en in zijn manifest ondubbelzinnig stelde dat Wilders zijn grote inspirator was, werd dat streng Verboten in Den Haag. Ook in Nieuwsuurwerd woensdagavond naar aanleiding van de brief nadrukkelijk met geen woord gerept over het gehits van Wilders. 

De politiek is direct verantwoordelijk voor de bedreigingen en intimidaties, maar wijst liever naar anderen. Niet eens naar de apen die dreigen en intimideren en azc’s bestormen en auto’s opblazen. Nee, ze hebben het specifiek over ‘bezorgde burgers die voor racisten worden uitgemaakt’. Dus het zijn de mensen die het voor vluchtelingen opnemen, die schuld dragen. Niet de auto-opblazers, de gemaskerde mannen in Woerden, de Rijswijkers die de dochters van een raadslid bedreigen, de Neonazi’s die gezellig aanschuiven bij Pauw, nee, degenen die deze ‘bezorgde burgers’ tot de orde roepen, díehebben het gedaan.

MikoFlohrisering van het debat

In het stuk van politiek-socioloog Matthijs Rooduijn, dat ik gisteren fileerde, stond het ook al: ‘Het echte probleem is niet dat Wilders gevaarlijk is, maar dat hij te makkelijk wordt weggezet als gevaarlijk.’ En door de hoofdredacteur van De Correspondent, Rob Wijnberg, werd ik (ja, ik vat alles persoonlijk op) van de week gekapitteld vanwege mijn gebrek aan empathie voor mensen met ‘fundamenteel verschillende – maar daarom niet minder legitieme – waarden.’

Ik noem dat de MikoFlohrisering van het debat. Net als de over alles zijn mening opdringende archeoloog Miko Flohr zijn Rooduijn, Wijnberg en de fractievoorzitters te bescheten om stelling te nemen tegen racisten en fascisten en moeten we constant horen dat mensen elkaar bedreigen en intimideren, dat aan beide zijden extremisme is. Moet een stukje van de schuld ook altijd gelegd worden bij het slachtoffer van de intimidatie en het geweld.

Het is een vuile leugen. De intimidaties en bedreigingen komen van rechts. Het geweld komt van rechts. Van mensen die een hekel hebben aan moslims en aan Arabieren. Van racisten dus. Geen bezorgde burgers, maar racisten. 

Bek houden

Als alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer als een haag van beveiligers om Wilders heen gaan staan én de mythe in stand helpen houden dat mensen, die het voor vluchtelingen opnemen, óók radicaliseren, is het voor mij duidelijk: er zit daar niemand voor mij. Bezorgde burgers moeten worden gehoord, maar ik moet mijn bek houden. 

Er is maar één partij: de PVV. Een stem op Wilders is een stem op de PVV, maar een stem op Halbe Zijlstra is óók een stem op de PVV. Een stem op Buma, op Roemer, is een stem op de PVV. Een stem op Jesse Klavers is een stem op de PVV. 

En omdat ik daar part noch deel aan wil hebben, stem ik maar liever niet.