Zeg nee tegen azc Brunssum

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

/ #2603 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-12-05 12:37

'Ze komen hier en krijgen alles gratis'

 
Deze week ontkrachten wij veelgehoorde broodjeaapverhalen over vluchtelingen. Gisteren ging het over de gedachte dat 'ze allemaal naar Nederland komen'. Vandaag gaan wij in op de hardnekkige uitspraak dat 'ze hier alles gratis krijgen'.
 

Gespreid bedje

Bij veel mensen heerst het beeld dat alle vluchtelingen die naar Nederland komen binnen de kortste tijd in een gespreid bedje terecht komen.

Terugbetalen

Dan nu de feiten. Een vluchteling die een verblijfsvergunning heeft gekregen moet het asielzoekerscentrum verlaten. Maar hij moet eerst in het asielzoekerscentrum wachten totdat er ergens in een gemeente een huurwoning vrijkomt. Tijdens hun verblijf in het AZC hebben zij recht op een bedrag voor eten, kleding en persoonlijke uitgaven. Voor een gezin met twee kinderen is dat 162 euro per week. Bewoners met een eigen inkomen of vermogen dragen zelf bij aan die opvang. Als er een woning is gevonden, wordt die kaal opgeleverd. Ze moeten dus helemaal van nul af aan beginnen. Daarom krijgen zij van de gemeente een inrichtingskrediet. De vluchteling kan met dit geld de meest basale benodigdheden voor het nieuwe huis aanschaffen, zoals een bed, bank, tafel, koelkast en stoelen. Maar ook verf, terpentine en kwasten. Het inrichtingskrediet is geen gift, maar een lening.